Marcel Mojžiš Regióny

Unikátny nález pri výstavbe na D1: Objavili osadu z čias až 5 000 r. pred Kristom

Unikátny nález! Stavba diaľničnej križovatky na D1 skrývala osadu z obdobia 4 000 až 5 000 rokov pred Kristom.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny nález pri výstavbe na D1: Objavili osadu z čias až 5 000 r. pred Kristom
Zdroj: ndsas.sk

Výstavba diaľničnej križovatky Blatné na D1 odhalila pri archeologickom prieskume unikátny objav – sídlisko z obdobia neolitu (mladšej doby kamennej) z čias 4 000 až 5 000 r. pred Kristom.

„Archeologický prieskum patrí k prvým prácam, ktoré nastupujú na začiatku výstavby úseku. V súčasnosti sú výskumné práce na konci a terén sa pripravuje na výstavbu,“ uvádza Národná diaľničná spoločnosť na svojom webe. Tá zároveň dodala, že geofyzikálny prieskum identifikoval na severnom území (smer do Bratislavy) 13 plôch a na južnom území (smer do Trnavy) 43 plôch s výskytom objektov. Identifikovaných a kompletne preskúmaných bolo viac ako 400 archeologických nálezov

Diaľničná križovatka Blatné je situovaná v lokalite na rozhraní Podunajskej roviny a Trnavskej sprašovej tabule. Toto územie bývalo husto osídlené v rôznych obdobiach. Objavili sa tak nálezy z najstarších dejín, ako aj z protohistorického obdobia a stredoveku. Najstaršie osídlenie tohto priestoru sa viaže k obdobiu neolitu. Ide o obdobie, v ktorom dochádza k prijatiu usadlého spôsobu života a nástupu poľnohospodárstva s chovom domácich zvierat.

Archeologický výskum podľa diaľničiarov odkryl niekoľko lokalít – sídlisk, patriacich do tohto obdobia. Premena medi a cínu na novú surovinu bola impulzom pre pomenovanie novej dejinnej epochy – doby bronzovej. Z tohto obdobia sa v lokalite trasy diaľničnej križovatky Blatné zachovali lokality sídliskového či hrobového charakteru.

„Zo staršej doby železnej našli archeológovia v tejto lokalite keramiku, bronzové náramky, strelky, železnú kopiju, nožíky či britvy. Z mladšej éry železnej sa našli črepové materiály. Kontinuita osídlenia v okolí Blatného završuje obdobie stredoveku – z týchto čias sa zachovala keramika, bronzové náušnice, železné nožíky a sekerky či perly,“ informovala Národná diaľničná spoločnosť.

Križovatka Blatné má mať po dokončení dĺžku 1 420 metrov, jej cena je 23,3 milióna eur. Stavať sa začala tento rok v apríli a ukončenie jej výstavby je naplánované na december roku 2017.

Stavba križovatky skrývala pozoruhodné objavy z dávnych čias
7
Galéria
Zdroj: ndsas.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM