Lucia Lauková Regióny Zo Slovenska

Unikátny objav v Nitre: Jaskyňa na Kalvárii je najdlhšou v pohorí Tribeč, VIDEO

Po 69 rokoch jaskyňa na Kalvárii v Nitre opäť ožíva. Vďaka videu môžete zostúpiť a nahliadnuť do útrob najdlhšej jaskyne pohoria Tribeč aj vy.

Zdroj: YouTube.com

V priebehu vlaňajšieho leta bola na nitrianskej Kalvárii znovu objavená jaskyňa Dezidera Horváta. Zásluhu na tom majú trnavskí speleológovia na čele s Jurajom Halamom, dlhoročným hľadačom jaskyne. Útroby pod zemou, ktoré mal človek prvýkrát objaviť pred 69 rokmi, sú v pohorí Tribeč unikátom.

„Jaskyňa je s dĺžkou cca 400 m najdlhšou jaskyňou celého pohoria Tribeč. V súčasnosti má hĺbku cca 41 m,“ povedal Alexander Lačný, predseda Speleoklubu Trnava.

„Každou pracovnou akciou však vďaka jaskyniarom z Trnavy a Strážova prichádza k novým objavom,“ prezradil Alexander Lačný, predseda Speleoklubu Trnava. Ako doplnil, okrem jaskyniarov z Trnavy a Strážova tu pôsobia aj jaskyniari z Tribeča.

Neobvykle vysoká teplota

Vek jaskyne nie je možné presne odhadnúť. Podľa predsedu trnavských jaskyniarov sa formovala na tektonických (zlomových) štruktúrach počas štvrtohôr. Nezvyčajná je však podľa jeho slov teplota v jaskyni. Je v nej okolo 12 až 13 stupňov Celzia.

„Teplotou konkuruje najteplejšej jaskyni v SR – Plaveckej jaskyni. Jaskyňa má preto aj vedecký potenciál, ktorý možno vrhne nové svetlo na speleogenézu tejto jaskyne,“ dúfa predseda trnavského klubu speleológov, Alexander Lačný.

Verejnosti neprístupná

Podľa speleológa sa tu nachádza veľmi pestrá krasová výzdoba. Znovuobjavená jaskyňa Dezidera Horváta na nitrianskej Kalvárii však ostane dobre ukrytým nitrianskym pokladom. „Jaskyňa je zlomovo-rútivá, kde sa striedajú väčšie sienky s veľmi úzkymi priestormi tzv. plazivkami. Jaskyňa nikdy nebude prístupná verejnosti. Práve tieto veľmi úzke priestory sú najlepšou ochranou tohto podzemného bohatstva,“ dodal Alexander Lačný, predseda Speleoklubu Trnava.

Jaskyňa na Kalvárii v Nitre odhaľuje krásy: Po 68 rokoch ju znovu objavili, FOTO
38
Galéria
Foto: Milan Mikula
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM