Regióny Zo Slovenska

Unikátny organ s vyše 2000 píšťalami. Do Sielnice láka ľudí zo širokého okolia

Výnimočný hudobný nástroj vyšiel farnosť na 355 000 eur, pričom značnú časť prostriedkov na jeho zakúpenie získali z predaja pozemkov v katastri obce.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny organ s vyše 2000 píšťalami. Do Sielnice láka ľudí zo širokého okolia
5
Galéria
Zdroj: TASR

Centrom cirkevného, ale v poslednom čase aj svetského diania v Sielnici v okrese Zvolen, je tamojší Kostol Ducha Svätého. V roku 2014 totiž v ňom postavili nový organ francúzskeho typu so sústavou 2066 píšťal a 30 registrami. Organ s podobným rozsahom je v Banskobystrickom kraji len v Banskej Bystrici a Kremnici.

„V kostole sa konali už dva ročníky Gorazdových organových dní s účasťou najlepších slovenských organistov a pravidelne sa tam organizujú koncerty rôzneho druhu, na ktoré prichádzajú návštevníci aj zo širšieho okolia,“ povedala starostka Anna Gavajdová.

Podľa miestneho farára Mariána Gregora, tento výnimočný hudobný nástroj vyšiel farnosť na 355 000 eur, pričom značnú časť prostriedkov na jeho zakúpenie získali z predaja pozemkov v katastri obce.

Do kostola či do jeho blízkosti ale prichádzajú čoraz viac aj záujemcovia o históriu. Minulý rok sa totiž v tejto časti uskutočnil archeologický prieskum, pri ktorom boli odkryté múry pôvodného ranogotického kostola Všetkých svätých z 13. storočia, ktorý stál v obci ešte do začiatku 40. rokov 20. storočia. Objavené však boli aj zvyšky muriva ešte staršieho kostola.

„Obvody múrov oboch kostolov sú teraz vytiahnuté na povrch a vyznačené červenou a žltou farbou,“ pripomína starostka. Pri archeologickom výskume sa navyše našli aj mince, kovové predmety a keramika z 13. až 18. storočia.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery Sielnice, o ktorej v týchto dňoch vydávame seriál spravodajských materiálov!

V OBRAZOCH: Obec Sielnica
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM