Správy

Univerzity budú spolupracovať s akadémiou vied v oblasti vedy, podpíšu memorandum

Svoje aktivity budú koordinovať, aby spolu tvorili špičkovú vedu porovnateľnú so svetom a aby podporili spoločenský, ekonomický, kultúrny a environmentálny blahobyt a prosperitu krajiny.

Ilustračný obrázok k článku Univerzity budú spolupracovať s akadémiou vied v oblasti vedy, podpíšu memorandum
Zdroj: TASR

Tri najvýznamnejšie slovenské vedecké inštitúcie budú spolupracovať s cieľom tvoriť špičkovú vedu, konkurencieschopnú vo svetovom meradle.

Vedecký klaster

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave, Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave a Slovenská akadémia vied (SAV) podpíšu 24. júna memorandum o spolupráci v oblasti vedy na pôde UK. Informovali o tom hovorkyňa SAV Monika Hucáková a hovorkyňa UK Lenka Miller.

„Dve najsilnejšie univerzity a akadémia vied vytvoria vedecký klaster s cieľom zlepšiť poskytovanie vysokoškolského vzdelávania a prispieť k rozvoju vedy, vzdelanosti a kultúry spoločnosti,“ poznamenala Miller. Poslaním vedeckého klastra bude pozdvihnúť národný a medzinárodný profil inštitúcií a získať kvalitných študentov, vedcov, odborných zamestnancov, ako aj investície. Svoje aktivity budú koordinovať, aby spolu tvorili špičkovú vedu porovnateľnú so svetom a aby podporili spoločenský, ekonomický, kultúrny a environmentálny blahobyt a prosperitu krajiny.

Väčšina vedy na Slovensku je tvorená prevažne pracovníkmi SAV, UK a STU. „Ich vedci vyprodukujú viac ako 55 percent všetkých vedeckých publikácií evidovaných v databáze Web of Science spomedzi všetkých inštitúcií zo Slovenska. V prípade karentovaných publikácií je to až 70 percent celkovej slovenskej produkcie,“ uzavrela Miller.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM