Správy

Univerzity zatiaľ nedostali sľúbené peniaze na obnovu internátov

Univerzity, ktoré by mali dostať finančné prostriedky na rekonštrukciu vysokoškolských internátov, ich zatiaľ na svojich účtoch nemajú.

Ilustračný obrázok k článku Univerzity zatiaľ nedostali sľúbené peniaze na obnovu internátov
Zdroj: TASR

Ako uviedol pre TASR odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR poukázanie finančných prostriedkov na rekonštrukciu internátov jednotlivým univerzitám je súčasťou administratívneho procesu, ktorý pozostáva z vypracovania dodatkov k dotačným zmluvám a ich podpísania oboma stranami.

„V súčasnosti sú dodatky k zmluvám podpísané už aj zo strany ministerky školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS), a tak peniaze budú prostredníctvom platobných príkazov poukázané na účty vysokých škôl v týchto dňoch,“ uviedol rezort školstva. Informáciu, že peniaze na tento zámer ešte univerzity nemajú, potvrdila pre TASR aj hovorkyňa Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Linda Babušík Adamčíková.

Lenka Miller z oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského v Bratislave TASR informovala, že v stredu (30.5.) prišla univerzite informácia z rezortu školstva, že všetkým 18 vysokým školám boli odoslané dodatky s účelovým určením na rekonštrukcie študentských domovov určené na podpis rektorkám a rektorom. „Finančné prostriedky na bežné a kapitálové výdavky budú na účty vysokých škôl zaslané až po doručení podpísaných dodatkov zo všetkých škôl späť na ministerstvo a ich následnom zverejnení v Centrálnom registri zmlúv,“ doplnila.

Študentská rada vysokých škôl avizuje, že „pre nich sú nesmierne dôležité konkrétne zmeny a výsledky rekonštrukcií, ktoré sa za tieto peniaze budú realizovať“. Ako uviedli na svojom profile na sociálnej sieti, „budeme sledovať splnenie sľubu 30 miliónov, ktoré majú byť poukázané na účty univerzít budúci rok a okrem toho budeme pracovať na ďalšom rozvoji internátov.“

Na obnovu vysokoškolských internátov pôjde v tomto roku 20 miliónov eur. Začne sa tak najrozsiahlejšia rekonštrukcia ubytovacích kapacít v histórii krajiny. Najväčšia časť z financií pôjde na rekonštrukciu internátov v Bratislave. Ďalších 30 miliónov eur budú môcť využiť univerzity na obnovu študentských domovov v rokoch 2019 a 2020, uviedol 11. mája premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM