Webnoviny - Svet

Úpadok Tiposu akútne nehrozí, uistil poslancov Ronec

WEBNOVINY.SK

Generálny riaditeľ TIPOS a.s. Miloš Ronec počas brífingu po vykonaní poslaneckého prieskumu v TIPOS a.s. Bratislava, 26. máj 2011.Foto: SITA/Ľudovít Vaniher BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Tiposu akútne úpadok nehrozí a svoje záväzky si momentálne bez problémov plní. S takouto informáciou odchádzali zo štvrtkového poslaneckého prieskumu v národnej lotériovej spoločnosti poslanci parlamentného finančného výboru. "Vedenie Tiposu nás uistilo, že akútnosť úpadku nie je až taká veľká, ako sa zdalo podľa medializovaných informácií. Tipos je schopný naďalej uhrádzať svoje záväzky,“ povedal novinárom po skončení prieskumu predseda finančného výboru Jozef Kollár zo strany SaS. Ako dodal, súdne spory Tiposu a cyperského Lemikonu budú pokračovať, neohrozujú však vyplácanie výhier.

Relatívnu spokojnosť s informáciami, ktoré na poslaneckom prieskume poslanci získali, vyjadril aj exminister financií Ján Počiatek zo Smeru-SD. "Tiposu síce stále hrozí úpadok, ale nie akútny,“ povedal. Práve za jeho ministrovania pritom Najvyšší súd SR rozhodol v prospech Lemikonu, ktorý celý kolobeh ďalších súdnych sporov po mimoriadnom dovolaní naštartoval. Počiatek stále tvrdí, že podpísanie mimosúdnej dohody s cyperskou firmou bolo najlepším riešením podľa vtedy platných zákonov. Postup Tiposu v posledných mesiacoch však víta. "Som rád, že ich snaha je tiež zachovať Tipos, nie ho dať do úpadku a konkurzu, ako to skloňovali v minulosti. Z tohto pohľadu ja môžem len súhlasiť, pretože naše stanovisko bolo, že Tipos vždy musíme chrániť a snažiť sa ho zachovať, pretože to je veľmi vzácna firma pre štát,“ povedal.

O dobrej kondícii Tiposu hovorí aj jeho generálny riaditeľ Miloš Ronec. Ako povedal novinárom, firmu by zrejme nezložilo, ani keby musela napokon 14 mil. eur Lemikonu uhradiť. "Tipos je schopný prijímať stávky a garantuje bezproblémové vyplácanie výhier,“ povedal.

Predstavitelia firmy sú však stále presvedčení, že pri rozhodnutí dovolacieho senátu Najvyššieho súdu SR boli porušené ich ústavné práva a že Ústavný súd SR napokon rozhodne v prospech spoločnosti. Podanie ústavnej sťažnosti bolo pritom len jedným z krokov, ktoré firma v snahe zabrániť plateniu na Cyprus podnikla. Pristúpila tiež napríklad k jednostrannému započítaniu pohľadávok a podala návrh na povolenie reštrukturalizácie, ktorý potom stiahla. Ronec tvrdí, že jediným cieľom týchto opatrení je, aby Tipos fungoval naďalej. Ani na jeden z týchto krokov však nemá od protistrany, spoločnosti Lemikon, žiadnu odozvu. "Od môjho nástupu som s Lemikonom vôbec nekomunikoval. Ani ja, ani náš právny zástupca,“ konštatoval.

Cyperská spoločnosť Lemikon Limited od Tiposu žiadala vyplatenie 66 mil. eur za neoprávnené užívanie know-how či ochranných známok. Najvyšší súd napokon koncom novembra minulého roka na základe mimoriadneho dovolania generálneho prokurátora rozhodol, že Tipos musí zaplatiť Lemikonu 14 mil. eur za neoprávnené užívanie ochranných známok, v ostatných bodoch dovolanie akceptoval a vrátil konanie opäť súdom nižšieho stupňa. Tipos už pritom v roku 2008 na základe pôvodného rozhodnutia Najvyššieho súdu SR a následnej dohody o urovnaní Lemikonu vyplatil zhruba 16 mil. eur.

Súdny spor Tiposu so spoločnosťou Športka sa začal v roku 2000, keď Športka podala žalobu na Tipos. Neskôr v roku 2008 postúpila spoločnosť Športka svoju pohľadávku cez spoločnosť Športka Invest, s.r.o. na cyperskú spoločnosť Lemikon Limited.

Tipos, národná lotériová spoločnosť, a.s. Bratislava vznikla zápisom do Obchodného registra SR v januári 1993 a s obchodným menom Tipos, a.s. pôsobila do júna 2005. Jediným akcionárom spoločnosti je Slovenská republika zastúpená Ministerstvom financií Slovenskej republiky. Venuje sa prevádzkovaniu lotériových a hazardných hier, prostredníctvom siete on-line obchodno-prevádzkových miest a aj prostredníctvom internetu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM