Svet Zo zahraničia

Uplynulo 35 rokov od najväčšej priemyselnej havárie: Nové obete katastrofy sa rodia aj dnes

Tak ako každý rok, tak aj tento si svet pripomína výročie najväčšej známej priemyselnej havárie v dejinách. Došlo k nej v indickom meste Bhópál, keď z chemickej továrne na výrobu pesticídov americkej nadnárodnej spoločnosti Union Carbide Corporation (UCC) unikla do ovzdušia zmes smrteľne jedovatých

Ilustračný obrázok k článku Uplynulo 35 rokov od najväčšej priemyselnej havárie: Nové obete katastrofy sa rodia aj dnes
9
Galéria
Zdroj: TASR

Bezprostredne po nešťastí zomrelo približne 8000 ľudí, pričom počet obetí, ktoré zomreli na následky havárie, dosiahol celkove 25 000.

Od tragédie v Bhópále, ku ktorej došlo v noci z 2. na 3. decembra 1984, uplynulo 35 rokov.

Necelú hodinu po polnoci 3. decembra 1984 otriasol miliónovou metropolou výbuch. Do ovzdušia hlavného mesta indického štátu Madhjapradéš uniklo 40 ton jedovatého plynu – metylizokyanátu, ktorý sa používal na hubenie škodcov v poľnohospodár­stve.

Ľudia padali mŕtvi k zemi

Neviditeľný smrtiaci mrak sa začal zakrádať nad nič netušiacim mestom, v ktorom väčšina obyvateľov spala. „Nič sme nevideli, opuchli nám oči, nemohli sme dýchať, neustále sme kašľali a zvracali krv. Ľudia padali mŕtvi k zemi,“ spomínajú tí, ktorí prežili noc hrôzy, keď sa nad mesto vzniesol mrak jedovatých plynov.

Nikto nevedel, čo sa deje, ľudia vybiehali na ulicu, pritom mnohým z nich mohla zachrániť život jednoduchá rada – aby zostali doma, utesnili okná a dýchali cez namočenú handru.

Vedenie chemičky navyše na začiatku tvrdilo, že ide len o látku podobnú slzotvornému plynu.

Približne hodinu pred samotným výbuchom začal 2. decembra 1984 o 23.00 h unikať metylizokyanát, ktorý spôsoboval zvyšujúci sa tlak vo vnútri zásobnej nádrže. Tlak a teplo z prudkej chemickej reakcie v nádrži sa zvyšovali až do takej miery, že ventil nevydržal a povolil.

Výbuch nádrže

Navyše, bezpečnostný systém vzhľadom na úsporné opatrenia nefungoval tak, ako mal. Vietor rozšíril plyn a ten zasiahol územie s rozlohou približne 60 štvorcových kilometrov. Celé mesto malo v období katastrofy rozlohu okolo 85 štvorcových kilometrov.

K úniku plynu došlo na základe vyšetrovania po tom, ako sa do uzatvorenej nádrže s vysoko reaktívnou látkou dostala voda, čo po vzájomnej reakcii prudko zvýšilo tlak v nádrži, až došlo k následnému výbuchu.

Podľa spoločnosti UCC nešťastie spôsobil sabotér, údajne nespokojný zamestnanec, ktorého sa nikdy nepodarilo identifikovať. Vlastné pochybenie alebo nedodržiavanie bezpečnostných noriem firma nepriznala. Napriek tomu sa v roku 1989 dohodla s indickou vládou na jednorazovom odškodnení v hodnote 470 miliónov dolárov.

Až v lete 2010, teda 26 rokov po tragédii, padli prvé tresty a súd v Bhópále odsúdil sedem bývalých manažérov americkej spoločnosti Union Carbide Corporation na dva roky väzenia a pokutu v prepočte 2175 dolárov za nedbanlivosť, dôsledkom ktorej došlo k najväčšej chemickej havárii v dejinách.

Pôvodne ich súdili osem, ale jeden z manažérov medzičasom zomrel. Zároveň bývalej indickej dcérskej firme UCC stanovil súd pokutu v prepočte 10 600 dolárov.

Nové obete katastrofy sa rodia každý deň

Aj viac než tri desiatky rokov, ktoré uplynuli od tragédie, je miesto najväčšej priemyselných havárie v dejinách ľudstva stále kontaminované. Vedci tam v pôde a podzemnej vode objavili aj ortuť, nikel, meď, hexachlorcyklo­hexán, olovo, chlorbenzény, chróm a ďalšie nebezpečné látky.

Na následky otravy trpia stále tisíce ľudí – ich počet sa odhaduje na vyše 100 000. Práve preto osobitý spravodajca OSN pre ľudské práva a toxický odpad Baskut Tuncak už pred piatimi rokmi varoval: „Nové obete katastrofy v Bhópále sa rodia každý deň a celý život trpia nepriaznivými dopadmi na svoje zdravie. Bez vyčistenia kontaminácie bude počet obetí toxického dedičstva zanechaného firmou UCC naďalej rásť.“

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Výbuch v chemickej továrni na výrobu pesticídov v Bhópále
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM