Svet Zo zahraničia Cestovanie

Upozornenie turistom: Až do apríla platí zákaz cestovania do Tibetu

Pred nadchádzajúcim 60. výročím dalajlámovho úteku z Tibetu zakázala Čína až do 1. apríla turistom zo zahraničia cestovať do tejto krajiny rozprestierajúcej sa na náhornej plošine.

Ilustračný obrázok k článku Upozornenie turistom: Až do apríla platí zákaz cestovania do Tibetu
14
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Agentúru DPA o tom v stredu informovalo niekoľko čínskych cestovných kancelárií. Zákaz sa odvoláva na „vládne nariadenie“. Iné zdroje ako dôvod uvádzajú tibetský Nový rok, ktorý sa oslavuje 5. februára. Čína turistom opakovane zamieta vstup do Tibetu pred konaním sa významných politických stretnutí a pred dôležitými výročiami.

Tibet leží na náhornej plošine v nadmorskej výške 3600–5200 metrov a je známy ako „strecha sveta“. Z pôvodne budhistického kráľovstva sa v 15. storočí stal mníšsky štát na čele s dalajlámom s a hlavným mestom Lhasou.

V roku 1950 novozaložená Čínska ľudová republika Tibet anektovala. Keďže Tibeťania sa báli, že ich vodcu unesú, vypuklo 10. marca 1959 povstanie, počas ktorého dalajláma ušiel spolu so svojimi stúpencami do Indie. V roku 1965 bola následne vyhlásená Tibetská autonómna oblasť.

V posledných rokoch sa na protest proti nútenej asimilácii upálilo viac než 100 Tibeťanov, približuje DPA.

Foto: ilustračné

Tibet
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM