Tlačové správy

Úprava vody vás zbaví tvrdosti a baktérií

Aj vtedy, keď si užívate adrenalinové zážitky na tobogáne, aj keď sa kúpete v bazéne alebo aj vtedy, keď pijete čaj, ste v kontakte s vodou.

Ilustračný obrázok k článku Úprava vody vás zbaví tvrdosti a baktérií
Zdroj: TASR

Aj vtedy, keď si užívate adrenalinové zážitky na tobogáne, aj keď sa kúpete v bazéne alebo aj vtedy, keď pijete čaj, ste v kontakte s vodou. Voda sme my, približne 55 – 75 % tela dospelého človeka tvorí práve voda. Aj preto je veľmi dôležité dbať na kvalitu a čistotu vody, s ktorou sme v kontakte. Dlhodobé vystavenie ľudského tela kontaminovanou vodou by mohlo mať za následok až fatálne následky. A čo vy? Dávate si záležať na kvalite vašej vody?

Úprava vody je dôležitá

Mnoho rodinných domov má svoju vlastnú studňu alebo aj bazén. Každá voda potrebuje starostlivosť, úprava vody je dôležitá. Ako by ste sa mali starať o svoju vodu v studni? Aj tá najdôkladnejšie postavená studňa sa môže časom znečistiť. Preto je dôležité dávať vodu na pravidelný rozbor. Ako vyčistiť vodu, keď sú výsledky zlé? Najčastejšou príčinou znečistenia studne bývajú tzv. fekálne baktérie, ktoré sa tam ľahko dostanú z pasienkov. V takomto prípade prevarenie vody nestačí.

Ako na čistenie vody v studni?

Jedným z najjednoduchších a zároveň najúčinnejších spôsobov, ako zbaviť studňu baktérií, je UV lampa. Je to aj veľmi obľúbený spôsob čistenia vody, pretože lampa bez akýchkoľvek chemikálií, len svojim žiarením dezinfikuje vodu. Jej životnosť je približne jeden rok a kúpiť si ju môžete už od 70 €. Náhradné výbojky kúpite aj za 20 €. Ďalším spôsobom bez použitia chemických prostriedkov je reverzná osmóza. Ako funguje? Vstupná voda preteká cez uhlíkový a membránový filter, cez membránu reverznej osmózy až nakoniec skončí v zásobníku. Čistá a bez akejkoľvek chémie.

Dôležitá je aj tvrdosť vody

Tvrdá voda je veľký nepriateľ domácnosti, ľudí a spotrebičov. Spôsobuje usadeniny v potrubí, v rýchlovarnej kanvici, na práčke. Navyše vysušuje aj ľudskú pokožku. Ako bojovať proti tvrdej vode? Odpoveď je jednoduchá, účinný zmäkčovač vody si s ňou poradí. Najspoľahlivejším zmäkčovačom vody je iónová výmena. Táto výmena čiastočne odstraňuje z vody horčík a vápnik, ktorý ovplyvňuje tvrdosť vody tak, aby v nej zároveň ostal dostatok minerálov. Dajte si záležať na tom, akú vodu pijete a používate. Viac ako polovica z vás je voda. Myslite na to.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM