Aktualizované Lucia Lauková Rôzne

Úrad upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku: Môže sa nachádzať aj na Slovensku

Varovanie hygienikov sa týka viacerých kozmetických výrobkov. Medzi nimi je aj prípravok do kúpeľa či maska na tvár.

Ilustračný obrázok k článku Úrad upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku: Môže sa nachádzať aj na Slovensku
4
Galéria
Zdroj: TASR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami. „Môžu sa nachádzať aj na Slovensku,“ upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Prípravok do kúpeľa

Varovanie hygienikov sa týka prípravku do kúpeľa pod názvom Party Popper značky Bomb cosmetics. Má tvar koláčika, ktorý je ozdobený imitáciou ružovej šľahačky, posypom a karamelom. „Vzhľadom na svoj tvar, ale aj vzhľad, farbu a vôňu si ich môžu spotrebitelia, najmä deti, zameniť s potravinou a v dôsledku toho ich môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu, či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva,“ informoval Mikas.

Nepovolené látky

Nebezpečné sú aj krém na úpravu účesu Kardashian Beauty Smooth Styler Blow Dry Cream a lotion na vlasy CHI® Total Protect Defence Lotion – produkty značky Farouk®. Oba výrobky obsahujú konzervačnú látku Methylisothia­zolinone, ktorá nepatrí medzi povolené konzervačné látky v kozmetických výrobkoch. „Výrobky môžu spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb,“ ozrejmil riziko produktov Mikas.

Môžu spôsobiť alergickú reakciu

Taktiež nepovolené konzervačné látky, ktoré môžu spôsobiť alergickú reakciu, konkrétne Methylisothia­zolinone a Methylchloroi­sothiazolinone, obsahuje aj maska na tvár pod názvom Peel Of Black Mask Soyulabilir Siyah Maske značky Naturface neznámeho výrobcu z Turecka.

Čínsky krém

Nebezpečným výrobkom je aj čínsky krém neznámej značky i výrobcu predávaný ako Yiganerjing herbal antibacterial cream. „Tento výrobok obsahuje glukokortikoid clobetasol propionate, zakázanú látku v kozmetických výrobkoch,“ spresnil hlavný hygienik SR.

Nebezpečné výrobky nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Litve, vo Francúzsku a v Estónsku.

Článok pokračuje pod fotografiou!

Úrad upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku: Môže sa nachádzať aj na Slovensku
4
Galéria
Zdroj: TASR

Na varovanie hygienikov zareagovala spoločnosť FAROUK SYSTEMS Slovensko, ktorá je jediným autorizovaným distribútorom značiek FAROUK a CHI na Slovensku.

Tá vo svojom stanovisku deklaruje, že produkty značky FAROUK a CHI oficiálne distribuované na Slovensku, neobsahujú nepovolenú látku Methylisothia­zolinone. Produkty označené ako škodlivé v správe UVZ – hlásenie č.764/18 a hlásenie č. 783/18 je potrebné odlíšiť od produktov oficiálne dovážaných autorizovaným distribútorom.

„Ide pravdepodobne o staršie výrobky z iných krajín, ktoré sa na Slovensko dostali vďaka voľnému pohybu tovarov. Značka FAROUK v roku 2017 stiahla z predaja všetky produkty obsahujúce uvedenú látku a vo svojich produktoch ju nepoužíva. Napriek tomu sa na trhu objavili, bez vedomia oficiálneho distribútora, staršie produkty. Jeden z ukazovateľov, že ide o produkty z iných krajín a staršieho dáta výroby, je použité logo na výrobkoch. Toto logo výrobca už nepoužíva. Rovnako majú „prelepku“ v cudzom jazyku,“ uvádza spoločnosť.

Článok pokračuje pod fotografiou!

Zdroj: FAROUK SYSTEMS Slovensko

Informácia k jednotlivým produktom

Produkt značky Kardashian Beauty Blow cream 177 ml nie je podľa spoločnosti FAROUK SYSTEMS na našom trhu v distribúcii od roku 2017. „Ak teda takýto produkt v predaji nájdete ide zrejme o tovar z inej krajiny,“ upozorňuje distribútor.

„Produkt CHI Total protect 177 ml v distribúcii je, neobsahuje však uvedenú látku Methylisothia­zolinone. CHI Total Protect 177 ml, na ktorý hygienik upozorňuje, má na výrobku použité ešte staré logo spoločnosti. Preto pri kúpe skontrolujte správne logo a etiketu s označením Dovozcu na Slovensko: FAROUK SYSTEMS Slovensko, s.r.o,“ dodáva spoločnosť.

Spoločnosť FAROUK preto upozorňuje spotrebiteľov, aby si všímali správnosť loga (nové logo), rok výroby ( na dne obalu), dovozcu na Slovensko: FAROUK SYSTEMS SLOVENSKO, s.r.o., zloženie: neobsahuje látku Methylisothia­zolinone, výrobná dávka: 80–5608, čiarový kód: 813843032516

"Spoločnosť FAROUK SYSTEMS ubezpečuje svojich zákazníkov, že produkty značiek FAROUK® a CHI®, ktoré predáva prostredníctvom partnerských spoločností látku Methylisothia­zolinone neobsahujú. Zoznam partnerských spoločností je k dispozícii TU píše vo svojom stanovisku distribútorská spoločnosť.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM