Webnoviny - Svet

Úrad vlády odmieta rušenie garancií v 2. pilieri

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto: SITA/Michal SvítokBRATISLAVA 27. mája (WEBNOVINY) – Úrad vlády SR zásadne nesúhlasí s odstránením garancií z existujúcich dôchodkových fondov v druhom penzijnom pilieri. Ministerstvu práce a sociálnych vecí to odkázal Úrad vlády SR počas pripomienkového konania k návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení. „Vzhľadom na isté riziká protiústavnosti navrhovaných zmien, ktoré súvisia s odstránením garancií v rastovom a vyváženom dôchodkovom fonde, navrhujeme zachovanie existujúcich dôchodkových fondov v ich doterajšej podobe,“ uviedol Úrad vlády SR.

Úrad vlády SR však súhlasí s vytvorením nového, akciového indexového fondu tak, ako to navrhuje rezort práce a sociálnych vecí. Okrem toho však požaduje vytvorenie ďalšieho nového, negarantovaného zmiešaného fondu. „Bez jeho existencie by sporiteľ mal k dispozícii len garantované schémy s nízkou akciovou zložkou a negarantovanú schému s vysokou akciovou zložkou, čo nepokýva celé spektrum preferencií sporiteľov k výške rizika z investovania,“ zdôvodnil Úrad vlády vznik negarantovaného zmiešaného fondu. Za účelom zabezpečenia možnosti vyšších výnosov Úrad vlády SR odporúča predĺženie obdobia na sledovanie výkonnosti investície zo šiestich mesiacov na 5 rokov pre všetky fondy, alebo pre každý fond individuálne, napríklad pre rastový 7 rokov, pre vyvážený 5 rokov a konzervatívny 3 roky.

Úrad vlády upozornil na radikálne zásahy

Ministerstvo práce a sociálnych vecí Úrad vlády upozornil na radikálne zásahy do systému starobného dôchodkového sporenia od jeho založenia a potrebu stabilizácie systému. „Navrhujeme, aby zmeny súčasného stavu starobného dôchodkového sporenia vychádzali zo zvýšenia odolnosti systému voči politickým zmenám, čo vyžaduje v maximálnej miere rešpektovať kontinuitu predchádzajúcich rozhodnutí,“ uviedol Úrad vlády SR. Nové riešenia by sa mali podľa Úradu vlády SR vytvárať nad rámec existujúcich možností, čo v súčasnosti znamená vytvorenie nových možností pre investovanie do akcií. Rezort by mal podľa vládnych úradníkov zohľadniť aj konzervatívny profil sporiteľov.

Mihál: Ponechanie garancií vo všetkých fondoch by bolo nesprávne

Ponechanie garancií vo všetkých troch typoch fondov v druhom pilieri by bolo podľa ministra práce a sociálnych vecí Jozefa Mihála z odborného hľadiska nesprávne. „Príliš veľa odborníkov ma presvedčilo o tom, že návrh na ponechanie garancií vo všetkých troch fondoch by nebol dobrý,“ povedal v polovici mája minister. Aj keby sa podľa neho terajší garančný systém v konzervatívnych, vyvážených a rastových fondoch istým spôsobom zmenil, tak sa úspory v druhom pilieri zhodnocovať nebudú. „Ak ponecháme systém v súčasnej podobe a bude zhodnocovať prostriedky sporiteľov o 1 % ročne, príde politik, ktorý povie, že načo je systém, ktorý reálne znehodnocuje sporiteľom ich vklady,“ upozornil minister práce a sociálnych vecí. Druhý pilier podľa neho dáva zmysel vtedy, keď nejde len o odkladanie peňazí na dôchodok, ale ide aj o reálne zhodnocovanie penzijných úspor.

Ak by sa ponechali všetky tri typy fondov ako garantované a popri tom by dôchodkové spoločnosti otvorili jeden alebo dva nové fondy, je podľa ministra Mihála relatívne malý predpoklad, že by do týchto nových fondov sporitelia aktívne prestupovali. „Naopak, je obava, že aj keď by sa tieto nové fondy pootvárali, bolo by tam možno o rok tak málo sporiteľov, že by vyplávali otázky typu, že načo tie nové fondy vlastne sú,“ varoval minister. Zámer nerušiť súčasné garancie vo všetkých troch typoch fondov považuje za politický. „Názor, že prečo nechať garancie vo všetkých troch fondoch, je podporený tým, že za takéto riešenie sa vyslovuje aj Smer,“ ozrejmil Mihál. Túto úvahu však považuje za nesprávnu. Opozičný Smer si totiž podľa neho isto nájde nejakú zámienku, že na návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení je niečo zlé. Ako príklad uviedol systém automatického vstupu mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou vystúpiť do dvoch rokov od vstupu. „Bol by som rád, keby odborný názor prevážil nad názorom politickým,“ zdôraznil Mihál.

Hoci ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje systém garancií v súčasných vyvážených a rastových fondoch zrušiť, v konzervatívnych fondoch sa majú záruky posilniť. „Navrhovaná garancia je silnejšia, pretože zaručuje sporiteľovi, aby jeho nominálna hodnota majetku už po odrátaní poplatkov neklesla pod pôvodnú úroveň,“ povedal minister Mihál o budúcej podobe garancií v konzervatívnych fondoch. V súčasnosti sa totiž v rámci garancií istiny porovnáva stav majetku sporiteľa vo fonde pred odpočítaním poplatkov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM