Kultúra

Urobte si pohodlie: Prehľad noviniek na plátnach slovenských kín

Milovníci filmov, zbystrite pozornosť. Pozrite si prehľad noviniek, ktoré pristáli v slovenských kinách.

Ilustračný obrázok k článku Urobte si pohodlie: Prehľad noviniek na plátnach slovenských kín
Zdroj: pixabay

Program slovenských kín tento týždeň spestril súboj čarodejníckych velikánov, ale aj príbeh o vzdore, túžbe po slobode a pokuse o prekonanie železnej opony s podomácky vyrobeným teplovzdušným balónom, ktorý nakrútili nemeckí filmári podľa skutočných udalostí. Diváci sa môžu tešiť aj na druhý celovečerný film oceňovaného maďarského režiséra Lászlóa Nemesa a na veľkom plátne si pozrieť tiež dokument o Alexandrovi Mlynárčikovi, umelcovi, performerovi, akčnom tvorcovi či fotografovi z dielne režisérskej dvojice Juraj Nvota a Marian Urban.

Čarodejnícky svet spisovateľky J. K. Rowlingovej je zaplnený mocnými mágmi, rôznorodými tvormi a predmetmi, o akých sa bežným smrteľníkom ani nesníva. Spisovateľka svoju fantáziu zapojila aj do písania scenára k aktuálnej filmovej novinke Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny z produkcie hollywoodského štúdia Warner Bros a v réžii Davida Yatesa. Diváci v nej majú možnosť sledovať súboj pomyselného dobra a zla, tvorcovia avizujú, že ich vďaka príbehu čaká nespútaná jazda s množstvom prekvapení.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

V kinách je aj nemecká dráma Balón (r. Michael Herbig), ktorá divákov vráti späť do roku 1979 a rozdeleného Nemecka v čase vrcholiacej studenej vojny. Dve východonemecké rodiny túžia po normálnom živote v slobodnej krajine a v utajení pripravujú veľký plán úteku na západ. Postavia teplovzdušný balón, s ktorým sa všetkých osem členov oboch rodín pokúsi preletieť do Západného Nemecka. Balón však tesne pred hranicou havaruje a východonemecká tajná polícia nájde stopy po ich nepodarenom pokuse o útek. Okamžite sa rozbehne vyšetrovanie a pátranie. Obe rodiny pod veľkým časovým tlakom zháňajú materiál a vyrábajú nový balón, ale každým dňom sa okruh policajného pátrania okolo nich zužuje. Napínavý príbeh je venovaný rodinám Strelzykových a Wetzelových a ich pokusu o prekonanie železnej opony s podomácky vyrobeným teplovzdušným balónom.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Súmrak je názov maďarsko-francúzskej drámy, ktorú nakrútil oceňovaný režisér László Nemes (Saulov syn). V druhom celovečernom filme zavedie divákov do Budapešti na začiatku 20. storočia. Sleduje 20-ročnú Irisz Leiter, ktorá prichádza v roku 1913 do maďarského hlavného mesta po rokoch strávených v sirotinci, a náhle je konfrontovaná s vlastnou minulosťou a temným tajomstvom, čo obostiera jej rodinu.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 15. novembra je v kinách aj dokument Inde režisérov Juraja Nvotu a Mariana Urbana. Tvorivý tandem v ňom rozpráva nielen príbeh umelca, performera, akčného tvorcu či fotografa Alexa Mlynárčika, ale aj o dobe, v ktorej žil a žije. Film je tiež dokumentom storočia, v ktorom sa formovala moderná identita, kultúra, základné hodnoty Slovenska ako súčasti Československa, ale aj ako samostatného štátu a najmä ako súčasti európskeho spoločenstva, ku ktorému protagonista filmu neoddeliteľne patrí svojim dielom i životom. Film vznikal viac ako štyri roky. Množstvo archívnych záberov dopĺňajú observačné záznamy neopakovateľných situácií a stretnutí, ktoré vznikli počas nakrúcania na Slovensku, v Česku, Rakúsku, Taliansku a Francúzsku, výpovede svedkov a súputníkov Alexových akcií, kreatívnych sviatkov, „výtržností“.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM