Eva Mikulová Magazín Lifestyle

Urobte si zabíjačkové špeciality doma aj bez svine. Ako na to? FOTO

Čas domácich zabíjačok je tu. Nemusíte však chovať celú sviňu, keď si chcete urobiť vlastné zabíjačkové špeciality.

Ilustračný obrázok k článku Urobte si zabíjačkové špeciality doma aj bez svine. Ako na to? FOTO
12
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Niet nad domáce klobásky vo vianočnej kapustnici a vlastnorične vyrobená jaternica alebo krvavnička chutí oveľa lepšie ako z obchodu. A úplne inú chuť má domáca šunka, tlačenka, slanina alebo párky.

Sú to všetko lahodné mäsové výrobky, ktoré sa už tradične robili a robia pri domácich zabíjačkách. A práve adventný čas je tým pravým obdobím na túto radostnú činnosť.

Nemusíte chovať sviňu

Urobiť si kvalitné domáce mäsové špeciality si môžeme urobiť i bez vlastnej svine. Základom je samozrejme kvalitné mäso a to si môžete zaobstarať u skúseného mäsiara. Prasatá z overených slovenských chovov nie je problém zohnať.

Môžete si zadovážiť rovno rozpoltené kusy svíň a tak okrem výrobkov, budete mať i chutné čerstvé mäso. Odporúčame mäsové druhy ošípaných do cca 150 kíl.

Keď už mäso a vnútornosti, ktoré budete potrebovať do tlačenky a jaterníc (huriek) máte, nesmiete zabudnúť i na ďalšie ingrediencie.

Nesmú chýbať črevá na klobásy a jaternice. Sáčky na tlačenku a ak chcete robiť aj párky, tak i tenké baranie črievka. A mlynček na mäso plus plnička. Na údenie potrebujeme i udiareň.

Budete potrebovať i koreniny, červenú papriku, soľ, ryžu, veľa cesnaku a tiež veľké hrnce, nádoby a najmä ostré nože. Určite si nájdete množstvo overených receptov, či už od mäsiarov alebo na internete a môžete sa pustiť do výroby vlastných produktov.

Pripravte sa na to, že domáca zabíjačka je časovo náročná ale veľmi inšpiratívna záležitosť, ktorú si môžete spoločne vychutnať s rodinou a priateľmi. Tak neváhajte a skúste to. Dobrú chuť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM