Správy Zo Slovenska

USA nám prispejú sumou 3,6 milióna dolárov na ochranu východnej hranice

Spojené štáty americké prispejú sumou 3,6 milióna dolárov na výcvik a vybavenie na ochranu východnej hranice.

Ilustračný obrázok k článku USA nám prispejú sumou 3,6 milióna dolárov na ochranu východnej hranice
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Projekt pomôže chrániť slovenskú hranicu pred nezákonným pohybom zbraní, drog, kontrabandu a ľudí. Zároveň podporí zákonný vstup a výstup a zákonný obchod. TASR o tom informovalo Veľvyslanectvo USA na Slovensku.

„Počas nasledujúcich dvoch rokov Spojené štáty poskytnú slovenským inštitúciám výcvik a dodajú dôležité vybavenie, aby zlepšili ich schopnosť chrániť hranice,“ povedal veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana. Dodal, že posilnenie bezpečnosti hraníc je nevyhnutné pre bezpečnosť, hospodársku prosperitu a národnú suverenitu Slovenska.

Zástupcovia oboch krajín budú spoločne realizovať sériu výmen informácií a stykov, hodnotení spôsobilostí, workshopov a školení zameraných na budovanie kapacít vo Washingtone, Bratislave, Poprade, Košiciach, Sobranciach a ďalších mestách.

„Témy budú siahať od využitia analýzy údajov na posúdenie rizika vstupu osôb a tovaru na Slovensko až po implementáciu technológií a zariadení na odhaľovanie používania tunelov a dronov na hraniciach,“ priblížila ambasáda. Ľudské a finančné zdroje poskytnú ministerstvá zahraničných vecí a vnútornej bezpečnosti Spojených štátov.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM