Technológie

USA sa obávajú čínskych dronov: Tvrdia, že by mohli kradnúť údaje

USA v utorok varovali, že drony vyrobené v Číne by mohli poskytovať špionážnym agentúram v Pekingu "neobmedzený prístup" k ukradnutým údajom. Informovala o tom televízna stanica CNN.

Ilustračný obrázok k článku USA sa obávajú čínskych dronov: Tvrdia, že by mohli kradnúť údaje
7
Galéria

Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti v pondelok (20. 5.) upozornilo, že čínske drony predstavujú „potenciálne riziko pre informácie".

Vláda USA má „veľké obavy z akéhokoľvek technologického produktu, ktorý prenáša americké údaje na územie autoritárskeho štátu, keďže ten povoľuje svojim spravodajským službám neobmedzený prístup k týmto údajom alebo inak zneužíva tento prístup,“ citovala CNN zo správy ministerstva.

Toto varovanie prichádza v čase, keď technologický sektor v Číne priťahuje bezprecedentnú pozornosť sveta a je terčom kontroly v zahraničí. A tiež v čase, keď eskaluje americko-čínsky obchodný konflikt.

Washington minulý týždeň zakázal americkým spoločnostiam predávať alebo prenášať americkú technológiu na čínskeho telekomunikačného giganta Huawei, aj keď ministerstvo obchodu USA neskôr dalo firme 90-dňový odklad.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Americké tajné služby veria, že Huawei je podporovaný čínskou armádou a jeho vybavenie by mohlo poskytnúť pekinským špionážnym agentúram „zadné dvierka“ do komunikačných sietí iných krajín.

Washington tiež tlačí na svojich najbližších spojencov, aby odmietli technológiu Huawei.

V správe ministerstva nie sú uvedené žiadne konkrétne firmy, ale približne 70 % svetovej produkcie dronov na komerčné účely sa vyrába na juhu Číny.

Pentagon zakázal armáde používať čínske drony z bezpečnostných dôvodov už od roku 2017.

Foto: ilustračné

Drony
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM