Filip Chudý Šport Ostatné športy

Úspech Nikolety (16) z Považskej: Prekonala rekord legendárnej Moravcovej, VIDEO

Takmer 21 rokov vydržal rekord legendárnej plavkyne Martiny Moravcovej na dlhej polohovke. Prekonala ho až mladá Považskobystričanka.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Martina Moravcová je slovenská plavecká legenda, ktorá získala na vrcholných podujatiach 67 medailí, z toho dve striebra na olympiáde v Sydney 2000. Vytvorila tri svetové, 17 európskych a 207 seniorských slovenských rekordov, ale jeden národný rekord jej už nepatrí. Postarala sa o to len 16-ročná Nikoleta Trníková z považskobys­trickej mestskej časti Považská Teplá. Členka Považskobystrického plaveckého oddielu prekonala na pretekoch v rakúskom Grazi takmer 21 rokov starý rekord na 400 m polohové preteky. Zaplávala čas 4:52,28 min, čím vylepšila Moravcovej starý rekord o 1,51 sekundy.

„Sú to dobré pocity, pretože prekonať čas hviezdy minulých rokov je veľká pocta. Som veľmi rada, že som mohla pokoriť tento rekord. Potrebujem však pracovať ešte na štarte a obrátkach, kde vidím u seba veľké rezervy. Zlepšenie v týchto činnostiach by mi mohlo priniesť oveľa lepší čas. Pri rekorde som však cítila najväčší posun asi na znakárskom úseku, čo nie je moja hlavná disciplína,“ povedala Trníková.

Tá bola podľa vlastných slov s časom spokojná, ale po doplávaní cítila, že to mohlo byť o kúsok lepšie. Prvú stovku, ktorá sa pláva motýlikom, zvládla za 1:07,40 min, znakársku stovku dala za 1:15,03 min, prsiarsky úsek za 1:22,80 min a stovku voľným spôsobom zaplávala časom 1:07,05 min. Trníková si v Grazi vylepšila aj osobák na 200 m polohové preteky, ten má po novom hodnotu 2:18,14 min.

Jej tréner Karel Procházka bol veľmi rád, že sa jej podarilo zaplávať tento slovenský rekord. „Čakali sme istú dobu, že sa to podarí. Sme radi, že sa to stalo realitou už v takomto prípravnom období. Na vrcholnej súťaži to teda dúfam môže byť ešte lepšie. Ten rekord už mal 21 rokov, takže už bolo na čase, aby ho niekto prekonal. Teší ma, že to bola práve Nikol,“ uviedol.

Podľa jeho slov má Trníková talent a veľké predpoklady. „To vidíte už hneď pri deťoch, keďže niektoré majú naozaj veľký cit pre vodu, ktorý dostali ako dar od narodenia. Ale potom nasleduje druhá vec, keďže dieťa musí vydržať v tréningovom procese. Mimoriadne dôležitá je aj túžba niečo dosiahnuť a dobrá hlava,“ konštatoval. Svoju zverenkyňu aktuálne pripravuje na ME juniorov, preto sú v ťažkej objemovej príprave, pričom zvoľnia až pred šampionátom.

Trníkovej snom je dostať sa na olympiádu, ale reálnejšie vidí Paríž 2024. Úplne nereálne nemusí byť ani Tokio 2020, hoci FINA zverejnila tvrdé olympijské limity. „Áčko“ na 400 m polohové preteky má hodnotu 4:38,53 min, no ten dosiahne zrejme len malý počet plavkýň. B-limit má hodnotu 4:46,89 min, no keď ho pretekárka zapláva, ešte nemá istotu štartu na OH, keďže rozhodovať budú aj iné kritériá.

Rekordné preteky si môžete pozrieť na videu nižšie (približne od 11:00:00). Rozhovory na videu hore.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: YouTube.com
Z tréningu Nikolety Trníkovej: Považskobystričanka vylepšila Moravcovej rekord
13
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM