Lucia Lauková Správy

Úspech slovenskej veľvyslankyne Algayerovej: Zastáva vysokú funkciu OSN v Ženeve

Veľvyslankyňu SR Oľgu Algayerovú vymenovali do vysokej funkcie OSN v Ženeve. Miroslav Lajčák, je hrdý na to, že táto vysoká funkcia pripadla už po tretí raz slovenskému občanovi.

Ilustračný obrázok k článku Úspech slovenskej veľvyslankyne Algayerovej: Zastáva vysokú funkciu OSN v Ženeve
Zdroj: TASR

Veľvyslankyňa SR Oľga Algayerová sa stala novou výkonnou tajomníčkou Európskej hospodárskej komisie Organizácie Spojených národov (OSN) v Ženeve. Do funkcie ju vymenoval generálny tajomník OSN António Guterres. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Algayerová je doterajšia stála predstaviteľka SR pri medzinárodných organizáciách vo Viedni.

Reakcia šéfa diplomacie SR

„Nesmierne ma teší, že Slovensko má popri pomerne dobrom personálnom obsadení v štruktúrach EÚ – čo do počtu i čo do kvality – osobnosti, ktoré nachádzajú svoje uplatnenie aj v medzinárodných organizáciách, ako sú tie pod hlavičkou OSN. Je to výraz kvality a vyzretosti slovenskej diplomacie, ktorú si v zahraniční uvedomujú a som hrdý na to, že táto vysoká funkcia pripadla už po tretí raz slovenskému občanovi,“ reagoval na vymenovanie šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Ocenenie zručností

Vymenovanie je podľa ministerstva zahraničia ocenením lídrovských a diplomatických zručností veľvyslankyne Algayerovej, ako aj prejavom uznania jej hlbokej znalosti problematiky a schopnosti budovať partnerstvá kľúčových aktérov s OSN. Rezort pripomína, že Algayerová pracovala viac ako 20 rokov v oblasti zahraničného obchodu, v rezorte diplomacie SR zastávala okrem iného aj funkciu štátnej tajomníčky.

Funkcia výkonného tajomníka

Európska hospodárska komisia je jednou z piatich regionálnych komisií OSN vo svete zameraných na regionálny hospodársky rozvoj. MZVaEZ pripomína, že funkciu jej výkonného tajomníka v minulosti zastával bývalý minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš aj bývalá ministerka financií SR Brigita Schmögnerová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM