Technológie

Úspech stredoškolákov: Z robotickej olympiády v Mexiku si odniesli ocenenie

Na medzinárodnej robotickej olympiáde First Global v hlavnom meste Mexika zabojovala aj pätica mladých Slovákov. Aj napriek tomu, že ďalej nepostúpili, odnášajú si hodnotné ocenenie.

Ilustračný obrázok k článku Úspech stredoškolákov: Z robotickej olympiády v Mexiku si odniesli ocenenie
Zdroj: TASR

Pätica slovenských stredoškolákov, ktorá v auguste v Mexiku súťažila na medzinárodnej robotickej olympiáde, získala ocenenie Judges Award – Technical. To sa udeľuje v prípade, že chce porota oceniť úsilie tímu a jeho výkon v oblasti technických schopností a zručností. TASR o tom informovala Simona Kocková zo spoločnosti Neopublic.

V Mexiku sa stretli študenti zo 193 krajín. Slováci súťažili s robotom Aurelom pomenovanom po známom vedcovi, strojnom inžinierovi a konštruktérovi Aurelovi Stodolovi. Najväčší počet bodov tento rok získali tímy z Rumunska, Singapuru a Moldavska. Víťaznou alianciou celého turnaja sa stala skupina troch krajín – Rumunsko, Singapur a Nemecko.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

„Slovenský tím sa umiestnil na 62. mieste a napriek tomu, že nepostúpil, pätica študentov získala viac bodov ako desať postupujúcich tímov. Na olympiáde sa však počítajú vyhraté zápasy, nie bodový zisk, ktorý mal slovenský tím dobrý,“ povedala Kocková. Napriek tomu získala pätica stredoškolákov ocenenie. „Túto cenu si vážime a berieme ju ako prejav uznania a ocenenia technickej vyspelosti a inovatívnosti konštrukcie robota. Motivuje nás k ešte väčšiemu zanieteniu pre robotiku a utvrdzuje nás v tom, že naše úsilie a práca majú zmysel,“ povedal mentor tímu Adam Kukla.

Tohtoročnou témou robotickej olympiády boli dopady rôznych spôsobov výroby elektrickej energie na životné prostredie. V tom spočívala aj súťažná hra – tímy aliancie sa pokúšali o výrobu energie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM