Iveta Hrabovská Regióny

Úspešný minulý rok: Žilinský kraj láka čoraz viac turistov

Vytváranie podmienok pre aktívny cestovný ruch, propagácia Žilinského kraja ako turistickej destinácie a koordinácia subjektov poskytujúcich služby v cestovnom ruchu. Aj to sú aktivity krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj (KOCR ŽTK), ktorá vznikla 9. marca 2012.

Ilustračný obrázok k článku Úspešný minulý rok: Žilinský kraj láka čoraz viac turistov
Foto: Iveta Hrabovská

Za deväť mesiacov svojej existencie sa krajskej organizácii cestovného ruchu Žilinský turistický kraj podarilo uskutočniť viacero významných činností pri podpore rozvoja cestovného ruchu v Žilinskom kraji, medzi ktoré patrí tvorba a tlač propagačných materiálov, organizácia infociest pre zahraničných touroperátorov, účasť na desiatich zahraničných výstavách a veľtrhoch cestovného ruchu či vzdelávacie aktivity zamerané na budovanie značky destinácie Žilinského kraja.

„V rámci budovania turistickej infraštruktúry bolo v tomto roku osadených 15 hnedých tabúľ a viac ako 40 smerovníkov ku kultúrnym a turistickým cieľom nášho kraja,“ uviedol predseda KOCR ŽTK Jozef Štrba.

„V budúcom roku chceme pokračovať v organizácii infociest pre zahraničné médiá a touroperátorov, ako aj v prezentácii Žilinského kraja ako destinácie, ktorá ponúka návštevníkom nevšedné zážitky, jedinečné historické a kultúrne pamiatky a nádhernú prírodu v lete i zime,“ doplnila Iveta Chabadová, výkonná riaditeľka KOCR ŽTK.

2 milióny návštevníkov

Žilinský kraj, ktorého päť historických regiónov sa zaraďuje medzi turistické skvosty, patrí k najnavštevo­vanejším krajom na Slovensku. V uplynulom roku ho navštívilo viac ako 700– tisíc návštevníkov a v počte prenocovaní (viac ako 2,2 milióna) mu spomedzi všetkých krajov na Slovensku patrí prvé miesto.

Vzhľadom na prihraničnú blízkosť s Českou republikou a Poľskom láka Žilinský kraj čoraz viac zahraničných turistov, ktorých počet prekročil v minulom roku 855 tisíc.

„Verím, že k nárastu počtu zahraničných turistov v našom kraji prispeje aj nedávno podpísaná zmluva medzi Žilinským samosprávnym krajom a čínskou provinciou Zhejiang či vstup ŽSK do Európskeho zoskupenie územnej spolupráce TRITIA. Zahraničných turistov lákajú najmä naše termálne pramene a kúpele či možnosti zimnej turistiky,“ povedal predseda KOCR ŽTK J. Štrba.

Rozpočet štvrť milióna

Rozpočet krajskej organizácii cestovného ruchu Žilinský turistický kraj na rok 2012 predstavoval sumu 250– tisíc eur, z toho 120– tisíc eur tvoril vklad Žilinského samosprávneho kraja, 64– tisíc eur príspevky od oblastných organizácii a 66– tisíc eur dotácia z ministerstva dopravy.

„V tomto roku sa nám podarilo natočiť aj propagačný film o Žilinskom turistickom kraji v slovenskej a anglickej mutácii a na veľtrhu v Šanghaji bol náš propagačný materiál o Žilinskom kraji vyhodnotená ako najlepší spomedzi stredoeurópskych vystavovateľov,“ dodal J. Štrba.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM