JAB Ostatné športy

Úspešný mladý športovec: Marošovi Janovčíkovi učarovalo karate, vyspovedali sme ho

Stal sa najúspešnejším športovcom Spišskej za minulý rok v kategórii do 19 rokov a doniesol si zlato aj striebro zo svetového pohára. Jeho meno je Maroš Janovčík.

Ilustračný obrázok k článku Úspešný mladý športovec: Marošovi Janovčíkovi učarovalo karate, vyspovedali sme ho
6
Galéria
Zdroj: sukr.archiv M. Janovčík

Maroš Janovčík je mladý talentovaný športovec, ktorý zbiera medailu za medailou v športe, ku ktorému ho priviedol jeho otec. „Karate som začal robiť ako päťročný preto, aby som si vyplnil svoj voľný čas. Tento šport ma však chytil natoľko, že si dnes život bez karate neviem predstaviť,“ povedal pre náš portál.

Ako prezradil, skúšal hrať aj hokej, no ten ho veľmi nezaujal. Keď mal dvanásť rokov začal popri karate hrávať aj futbal. „Neskôr však prišla stredná škola, veľa súťaží, školské povinnosti a nemal som dostatok času na dva športy, preto som s futbalom musel skončil,“ doplnil. Už čoskoro ako 16-ročný študent gymnázia na Školskej ulici získal na Svetovom pohári zlato a striebro a obsadil vo svetovom rankingu Cadet Kumite male +70kg, prvé miesto.

Ako Maroš hovorí, každú medailu či ocenenie si veľmi váži a považuje za svoj úspech, lebo ich získal svojou tvrdou prácou a tréningom. A čo pre neho znamená karate? „Tento šport pre mňa znamená všetko, je to v podstate celý môj život. Zážitky, priateľstvá, neopísateľné pocity a mnoho ďalších krásnych vecí.“

Úspešný športovec trénuje desaťkrát do týždňa, každé ráno nevynechá posilňovňu, večer karate. Vďaka tomuto športu navštívil aj veľa krajín po celej Európe. „Najviac sa mi páčilo v Rusku a Dánsku. Sú to úžasné a veľké krajiny s veľmi veľkou životnou úrovňou,“ vraví. Uplynulý týždeň sa stal najúspešnejším športovcom Spišskej Novej Vsi za rok 2018 v kategórii do 19 rokov. Zaujímalo nás, ako to vníma a vzhľadom na svoje dosiahnuté výsledky či to tak trochu aj očakával?

„Som veľmi rád, že som získal toto ocenenie a považujem ho za jeden z najväčších úspechov v mojej kariére. Pravdu povediac som to nečakal, keďže konkurencia bola veľmi veľká a bolo tam veľmi veľa úspešných športovcov,“ povedal s tým, že každé víťazstvo či ocenenie je pre neho neuveriteľný a krásny pocit, ktorý si užíva.

Počas zápasov prišli podľa jeho slov aj nejaké zranenia či prehry, ktoré ho, ako hovorí, neodrádzajú, ale posúvajú stále vpred. „Mojím cieľom je stále tvrdo na sebe pracovať a byť stále lepší a lepší.“ Maroša podporujú v tom čo robí aj jeho blízki a rodina. „Vkladajú do mňa čas, financie a hlavne dôveru, za čo som veľmi vďačný. Spolužiaci mi tiež ku každému úspechu vždy zagratulujú, čo tiež určite poteší,“ uzavrel úspešný karatista.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Karatista Maroš Janovčík: Poskytol nám rozhovor aj fotky zo svojho archívu
6
Galéria
Zdroj: sukr.archiv M. Janovčík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM