Webnoviny - Svet

Ústavný súd bude mať v Bratislave detašované pracovisko

WEBNOVINY.SK

Ilsutračné foto SITA, APKOŠICE 30. mája (WEBNOVINY) – Od 1. júna sa budú môcť občania Slovenskej republiky obracať so svojimi sťažnosťami na Ústavný súd (ÚS) SR aj v Bratislave, nielen v Košiciach. Ústavný súd Slovenskej republiky zohľadnil potreby širokej verejnosti a vytvoril v Bratislave detašované pracovisko Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky.

„Som rada, že sa mi podarilo splniť sľub, ktorým som sa pri nástupe do funkcie zaviazala vytvoriť ďalší kontaktný bod Ústavného súdu Slovenskej republiky pre širokú verejnosť,“ vysvetlila dôvody zriadenia nového pracoviska ÚS SR jeho predsedníčka Ivetta Macejková. „Zriadenie detašovaného pracoviska v Bratislave umožňuje zákon o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov. Nás však k jeho vytvoreniu viedla predovšetkým snaha zvýšiť dostupnosť Ústavného súdu pri podávaní návrhov a sťažností pre všetky oprávnené osoby, ktorými sú nielen poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, prezident, vláda, verejný ochranca práv, generálny prokurátor, súdy, ale každý občan – fyzická aj právnická osoba, ktorá namieta porušenie svojich základných práv alebo slobôd, alebo ľudských práv a základných slobôd,“ uviedla hovorkyňa súdu Anna Pančurová.

Možnosť obrátiť sa so sťažnosťou alebo návrhom na ústavný súd prostredníctvom detašovaného pracoviska pomôže najmä sťažovateľom šetriť čas, ktorý má mimoriadny význam pri podávaní sťažnosti, pretože podľa zákona o ústavnom súde možno sťažnosť podať v lehote dvoch mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia, oznámenia opatrenia alebo upovedomenia o inom zásahu. Do istej miery bude znamenať aj úsporu finančných prostriedkov spojených s doručovaním návrhu, alebo sťažnosti v prípade osobného podania na detašovanom pracovisku.

Detašované pracovisko Ústavného súdu Slovenskej republiky sa nachádza v centre Bratislavy v priestoroch Národnej rady Slovenskej republiky na Župnom námestí. Úradné hodiny sú v pondelok od 9:00 do 11:00 a v piatok od 14:00 do 16:00. V prípade zvýšeného záujmu o služby detašovaného pracoviska budú úradné hodiny podateľne primerane upravené. Bude slúžiť aj na pracovné rokovania a na podujatia, ktoré organizuje Ústavný súd Slovenskej republiky, a ktoré sa doteraz konali v prenajatých priestoroch.

Korešpondenčná adresa detašovaného pracoviska v Bratislave je: Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky – Detašované pracovisko, Župné námestie 12, 811 03 Bratislava. Tel. : +421(0)2–5972 4501, Mob.: +421(0)917 877 393, Fax : +421(0)2–5972 4502. E-mail: meskova@concourt.sk, On-line elektronická podateľňa: ustavnysud@e-podanie.sk – pre príjem elektronických dokumentov podpísaných zaručeným elektronickým podpisom.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM