Správy

Minister po zasadnutí Ústredného krízového štábu: Kontroly na hraniciach sú otvorenou otázkou

Ústredný krízový štáb sa v utorok zaoberal predovšetkým technickými požiadavkami rezortov súvisiacich s prichádzajúcou druhou vlnou pandémie nového koronavírusu.

Zdroj: TASR/Martina Kriková

Schválil tiež plošné uvoľnenie letov od 7. septembra. Po zasadnutí o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). V utorok súčasne zasadalo aj konzílium odborníkov, zasadnutie by malo pokračovať aj v stredu (26. 8.).

Podľa ministra rokoval krízový štáb napríklad o stave ochranných prostriedkov v jednotlivých rezortoch, ale aj spolupráci Policajného zboru a Hasičského a záchranného zboru pri odbere vzoriek na nový koronavírus.

Nové povinnosti leteckých cestujúcich

Minister vnútra vysvetlil, že v súvislosti so spustením letov bude v prevádzke webový portál ministerstva dopravy. Každý cestujúci vyplní prostredníctvom neho formulár s informáciami, z akej krajiny prichádza a ďalšími údajmi. „Pokiaľ priletia z rizikových krajín, budú sa musieť preukázať aj negatívnym covid testom a ísť do karantény,“ dodal.

Kontroly na hraniciach

Opätovné zavedenie kontrol na hraniciach SR je podľa ministra vnútra stále otvorenou otázkou. „Nevylučujem, že ak sa bude situácia rapídne zhoršovať, došlo by aj k takýmto opatreniam,“ vyhlásil. Pripravený je aj scenár v prípade zavedenia štátnej karantény. Využiť by sa mohla aj aplikácia eKaranténa.

Minister vnútra vyzval občanov k zodpovednosti. Avizoval kontroly a udeľovanie pokút v prípade nedodržiavania opatrení.

Ochranné pracovné prostriedky a zdravotnícky materiál musia zabezpečiť ústredné orgány krízového riadenia vo vlastnej réžii, pripomenul predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Ján Rudolf. „Samozrejme, ak bude nejaká krízová situácia, SŠHR je pripravená pomáhať, a to najmä rizikovým skupinám,“ vysvetlil s tým, že pomoc by smerovala hlavne do zariadení sociálnych služieb. Vyskladňovanie materiálu by sa malo naďalej realizovať v spolupráci so samosprávami.

Testov je zatiaľ dosť

Úrad verejného zdravotníctva má podľa Rudolfa v súčasnosti dostatok testovacích setov na 30 až 40 dní. Ďalšie testy sú v skladoch SŠHR. Zásoby sa podľa neho priebežne dopĺňajú.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM