Zo Slovenska

Utajená ekologická katastrofa: Jedovaté látky z Istrochemu zamorili široké okolie

Prieskum potvrdil masívnu kontamináciu podzemnej vody a pôdy v areáli chemického závodu.

Ilustračný obrázok k článku Utajená ekologická katastrofa: Jedovaté látky z Istrochemu zamorili široké okolie
7
Galéria
Zdroj: TASR

Prieskum, ktorý odtajnili po 10 rokoch, potvrdil masívnu kontamináciu podzemnej vody a pôdy organickými aj anorganickými látkami v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave. „V skutočnosti môžeme hovoriť takpovediac až o chemickom ‚kokteile‘ z látok, ktoré sú nám dobre známe, ale reálne došlo aj k ich zmiešaniu,“ uviedla odborníčka na životné prostredie za stranu Spolu Tamara Stohlová.

Medzi spomínané látky napríklad patria atrazín, toulén, arzén, olovo či benzén a je všeobecne známe, že sú nebezpečné pre ľudské zdravie, mnohé z nich sú karcinogénne alebo spôsobujú iné závažné ochorenia.

Utajené znečistenie

Prieskum podľa Stohlovej preukázal znečistenie v takom rozsahu, aký nikto neočakával a podľa jej slov môžeme hovoriť o „ekologickej katastrofe“. Súčasťou zverejnených správ od prieskumnej firmy bol aj predpokladaný model šírenia kontaminácie, ktorý ukazuje posun od daného miesta Istrochem až po kontakt s Malým Dunajom a predpokladaný ďalší posun smerom na Žitný ostrov.

Minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) by mal začať rázne konať a riešiť kontamináciu v areáli bratislavského Istrochemu. Vyzvala ho na to mimoparlamentná strana Spolu, ktorá v stredu (3. 6.) zverejnila výsledky prieskumu odtajneného po desiatich rokoch.

Boj so skládkami

Minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) považuje za nevyhnutné novelizovať zákon a nedovoliť súkromným spoločnostiam zatajovať výsledky prieskumu, potvrdzujúce kontamináciu pôdy a vôd. Reagoval tak na výzvu mimoparlamentnej strany Spolu, ktorá Budaja vyzvala, aby sa zaoberal v stredu (3. 6.) odtajneným prieskumom o znečistení v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave.

„Rezort odštartuje práce na legislatívnej zmene. V prípade, že ide o ohrozenie životného prostredia či zdravia, je absurdné, aby mal súkromník možnosť správu utajiť,“ zdôraznil Budaj.

Ocenil zároveň zvýšenú pozornosť, ktorú verejnosť, ale i politici venujú ochrane životného prostredia a odhaľovaniu envirozáťaží. „Na Slovensku máme približne 2000 environmen­tálnych záťaží a tisíce nelegálnych skládok. Mnohé prípady vyšetruje už polícia. V súvislosti so záťažou v Istrocheme odhadované náklady predstavujú sumu 350 miliónov eur,“ uviedol Budaj.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM