Barbara Dallosová Zo Slovenska

Utečenecká kríza sa vracia do Národnej rady: K slovu sa hlási prezident Kiska, o čom chce hovoriť?

O utečeneckej kríze chce pôde parlamentu hovoriť prezident SR Andrej Kiska. Hlava štátu zverejnila i termín, kedy vystúpi.

Ilustračný obrázok k článku Utečenecká kríza sa vracia do Národnej rady: K slovu sa hlási prezident Kiska, o čom chce hovoriť?
Zdroj: TASR

Pred snemovňou vystúpi Andrej Kiska v stredu 7. októbra popoludní o 14:00 hod. Potvrdil to šéf komunikácie parlamentu Martin Dorčák.

,,Pán prezident požiadal o vystúpenie a s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim sa dohodol, že vystúpi v stredu o 14:00 hod.," uviedol pre TASR Dorčák.

Hlava štátu chce hovoriť o utečeneckej kríze a s ňou súvisiacim postavením Slovenska v Európe. ,,Pokladám za najsprávnejšie, aby som opätovne vystúpil v Národnej rade so svojím posolstvom, ako vidím postavenie Slovenska v rámci Európy," uviedol cez víkend v RTVS.

Prerozdelenie utečencov nepovažuje za riešenie problému migračnej krízy. ,,Nemyslím si, že kvóty sú najšťastnejším riešením, ale mali sme slobodne preukázať našu vôľu a ochotu prijať určité množstvo ľudí, ktorí chcú s nami zdieľať naše hodnoty. Mali sme ukázať našu ochotu a snahu tejto veci pomôcť, a to sme nespravili," poznamenal.

Poukázal na to, že Slovensko je síce malá krajina, ale má právo mať a povedať si svoj názor, avšak ako malá krajina potrebuje mať do budúcna spojencov. ,,Je dôležité si uvedomiť naše miesto v Európe," podotkol Kiska s tým, že máme právo argumentovať so spojencami, ale zároveň musíme ukázať aj empatiu a srdce a vyjsť v ústrety problémom, ktorým zvyšok Európy čelí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM