Krimi

Útek väzňa z Leopoldova nezostal bez trestu. Kto na pochybenie doplatil?

Po úteku väzňa Ľubomíra Behana z leopoldovskej väznice kompetentní konali.

Za chybu, ktorá sa na takejto úrovni nemôže stať, boli prepustení traja dozorcovia.

Pre podozrenie z prečinu marenia úlohy verejným činiteľom a porušovania povinností strážnej služby sa výsledkami vyšetrovania bude zaoberať aj polícia. Prepusteným dozorcom tak hrozí aj trestné stíhanie.

Stále je nezvestný

Behan bol odsúdený za lúpež na trest odňatia slobody na osem rokov a osem mesiacov so zaradením do ústavu so stredným stupňom stráženia.

Z väznice sa mu podarilo ujsť 2. júna ráno a odvtedy sa zdržiava na neznámom mieste. O výsledky vyšetrovania tohto prípadu sa dnes priamo vo väznici v Leopoldove zaujímala aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

„Zistilo sa, že príslušníci, ktorí mali zabezpečovať na mieste dozor, sa svojim povinnostiam dostatočne nevenovali, respektíve neboli na mieste, na ktorom mali byť.“

„To bolo hlavnou príčinou vzniku všetkých udalostí. Ak by boli na mieste a robili si riadne svoju prácu, väzeň by nemal šancu uniknúť,“ skonštatovala ministerka.

PREČÍTAJTE SI: Veľké pátranie pokračuje: Väzňa z Leopoldova stále nedostali. Čo prezradili policajti?

Hrubé porušenie predpisov

Ako doplnila, traja dozorcovia s dlhoročnou praxou boli zo služby za hrubé porušenia služobnej povinnosti prepustení k 10. 6. 2016.

„Veľmi ma mrzí čo sa stalo, považujem to za poľutovaniahodnú udalosť, ale treba povedať aj to, že výnimočná udalosť sa vo väznici v Leopoldove riešila od roku 1989 po tretíkrát. Verím, že takéto situácie sa dlho nebudú opakovať. Aj preto som dnes prišla,“ uviedla.

Podľa Žitňanskej došlo v prípade úteku väzňa k osobnému pochybeniu jednotlivcov a nie k systémovému zlyhaniu. Preto momentálne nie je nutné prijať rozsiahlejšie zmeny v práci Zboru väzenskej a justičnej stráže.

„K takýmto krokom by bolo nutné pristúpiť, ak by dozorcovia dodržali všetky pravidlá a väzeň by aj tak ušiel. V tomto prípade však došlo k osobnému zlyhaniu. Štandardom je, že si dozorcovia svoje povinnosti plnia a naše väznice sú dobre strážené,“ skonštatovala Žitňanská.

Žitňanská riešila aj ďalší prípad

Ministerka spravodlivosti sa dnes v Leopoldove zaujímala aj o medializovaný prípad starších manželov, ktorí boli vo väzení navštíviť svojho syna. Podľa ich vyjadrení boli podrobení ponižujúcej osobnej prehliadke.

„Táto vec dospela do štádia, kedy stojí tvrdenie proti tvrdeniu. Pretože kontrola generálneho riaditeľa ZVJS nemá kompetencie vyšetriť protichodné tvrdenia oboch strán, bola vec postúpená polícii. Je naším záujmom vec dôsledne prešetriť,“ dodala Žitňanská.

Patranie - leopoldov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM