Lenka Fedorová Hokej

Útočník Gabriel Spilar o svojej kariére: Najprv chcete niečo dosiahnuť, potom udržať a ja si to už teraz užívam!

Je tretím najstarším hráčom HC Košice. V detstve váhal medzi hokejom a futbalom, rodičia napokon rozhodli o hokeji. Teraz sa dostal útočník Gabriel Spilar medzi desiatku najlepších športovcov, z ktorých sa už zajtra, 11. marca 2016 dozvieme víťaza na Galavečeri súťaže Športová osobnosť Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Útočník Gabriel Spilar o svojej kariére: Najprv chcete niečo dosiahnuť, potom udržať a ja si to už teraz užívam!
Zdroj: TASR

Útočník HC Košice Gabriel Spilar získal svoj prvý majstrovský titul vo Zvolene. Počas svojej kariéry začínal v rodných Košiciach, no okúsil aj HC Sparta Praha, HC Slovan Bratislava, český HC Zlín, istý čas pôsobil v MsHK Žilina, HK Nitra, avšak zahral si aj v Kazzinc-Torpedo, v KHL v Barys Astana a vo fínskom Espoo Blues a Vaasan Sport. Teraz je úspešným hráčom HC Košice. O tom, akému športu sa pôvodne venoval, čo ho motivuje podávať stále skvelé výkony i to, ako vidí šance na výhru v zajtrajšom zápase s Martinom prezradil v rozhovore.

Ako ste sa k športu dostali? Venoval sa mu predtým niekto vo vašej rodine ?

Hrával som predtým aj futbal, ten máme v rodine. Tak som sa rozhodoval medzi futbalom a hokejom. Potom ma dali na hokej a táto lotéria vyšla. Myslím si, že celkovo sme dosť športovo založená rodina. Tak asi som z toho niečo dostal. Je dobré mať základ, keď človek vidí, že jeho rodičia športujú.

Ako si spomínate na svoje začiatky? Snívali ste niekedy o tom, že raz budete hrať za špičkový tím?

Každý, kto robí šport, tak chce byť v tom najlepšom mužstve, najlepšej lige. Samozrejme každý má svoje ciele, niekedy sa splnia, niekedy nie. Som šťastný, že som si mohol zahrať aj ja v zahraničí a samozrejme aj doma v Košiciach.

Ak by ste mali porovnať hrať hokej v zahraničí a na Slovensku, kde sa vám hrávalo lepšie?

Závisí to dosť od sezóny a akú má človek formu. Potom je to ľahšie, keď to ide a naopak ťažšie, keď to nejde. Veľmi sa mi páčilo, keď som bol v Astane v KHL. Liga aj všetko ostatné mi vyhovovalo, bol to skvelý rok, bola tam skvelá partia.

Prvý majstrovský titul ste získali vo Zvolene. Ako si spomínate na toto obdobie?

Vtedy sa ,tuším, nevypadávalo a pán Bokroš si ma vybral do mužstva. Celkom mi to išlo, ale bol som ešte v mladom veku. Bohužiaľ som si privodil zranenie a potom som bol, dá sa povedať, len súčasťou mužstva, tak som si nezahral. Ale hral som so svojimi spoluhráčmi, takže určite to bola škola a určite som z nej niečo ťažil.

V tíme patríte medzi najstarších a najskúsenejších hráčov. Chodia si k vám mladší hráči po rady?

Skôr by som povedal, že ja sa k nim nakláňam a čo sa týka tej mladosti, tak veľa spolu srandujeme a každý má svoj rozum a každý vie, ako má hrať. Ja si myslím, že teraz to už nie je ako v minulosti. Ak by niekto prišiel, tak samozrejme rád poradím, ale myslím, že už je iná doba, už každý má svoju hlavu a hlavne je tu tréner na to, aby im radil :)

Mesto Košice ocenilo váš prínos a nominovalo vás na absolútneho víťaza Športovej osobnosti Košíc. Ako vnímate to, že vás mesto vníma ako jedného z najlepších športovcov?

Hokej je kolektívny šport a takéto hodnotenie jedinca stále pomáha práci, ktorú človek robí. Som veľmi rád, že prišla táto nominácia, len zatiaľ neviem či tam zajtra budem môcť byť.

V Hokeji a celkovo v športe to nie je len o výhrach. Čo vás motivuje k tomu, aby ste sa hokeju stále venovali?

V každom veku a v každej časti kariéry je to niečo iné. Najprv chcete niečo dosiahnuť, potom to chcete udržať a ja teraz, keď som už starší, tak sa snažím si ten hokej aj užívať a tešiť sa, že je to moja práca. Snažím sa udržiavať si štandardy, byť zdravý a tešiť sa z každého zápasu. Zápasy beriem s plnou vážnosťou, ale stále sa tam dá nájsť tá medzierka, kde sa človek na to teší.

Zajtra hráte zápas s Martinom. Ako v ňom vidíte svoje šance na úspech?

Myslím, že nikto od nás nečaká nič iné, ako výhru. Ani my sami od seba. Ale Play off je už úplne iná súťaž a treba k nej pristupovať vážnejšie ako v základnej časti. My si veríme, chceme ísť, čo najďalej a pevne veríme, že zvládneme aj prvý krok k nášmu cieľu.

Môže vás zaujímať:

V zámorskej NHL vyhral Stanley Cup: Bicekov (37) sen bol však hrať za Košice

Košice v play-off schytali Martin: Na svete je už rozpis nadchádzajúcich zápasov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM