Martin Károly Regióny

Útoky medveďov v kremnických lesoch: V každom 3. prípade obeť ani nestačila reagovať!

Od 2. Svetovej vojny v našich horách medveď nikoho nezabil. Mnohí si však zo stretnutia s ním odniesli trvalé následky. Prečo a na aké miesta medveď útočí? Je naozaj dobré ľahnúť na zem a hrať mŕtveho? Koľko týchto šeliem žije v našich lesoch? Hovorí ochranár Jaroslav Slašťan.

Ilustračný obrázok k článku Útoky medveďov v kremnických lesoch: V každom 3. prípade obeť ani nestačila reagovať!
Zdroj: Dnes24.sk

V nedeľu 2. februára napadla medvedica 31-ročného muža v lese v katastri obce Banský Studenec. Ten síce vyviazol bez vážnejších zranení, no útok bol pomerne agresívny. Na prechádzky lesom ale nezanevrel. Pozrite si tu: Zúrivý útok medvedice: Muža (31) dohrýzla a prehodla si ho cez plece Prečítajte si rozhovor s Jaroslavom Slašťanom, ktorý na svojich potulkách stretol medveďa už viackrát. Zatiaľ bez ujmy.

Koľko napadnutí medveďom registrujú za ostatných 10 rokov v kremnických vrchoch

Za obdobie rokov 2003 – 2013 som v pohorí Kremnické vrchy zaregistroval 16 útokov medveďa na človeka.

Koľko ich tu asi je?

V súčasnosti neexistujú relevantné komplexné vedecké štúdie o početnosti, veľkosti lokálnych populácií (teda aj veľkosť populácie v Kremnických vrchoch) a štruktúre medvedej populácie, na ktorých by sa zhodli všetci zainteresovaní. Pretože na Slovensku nie je zavedený jednotný a v praxi realizovaný monitoring, o všetkých udávaných číslach môžeme hovoriť, ako o veľmi hrubom odhade. Dá sa hovoriť len o predpokladanom zväčšení veľkosti a hustoty populácie.

V ktorom ročnom období dochádza najčastejšie k napadnutiam?

Najviac útokov sa odohrá na jar a na jeseň, menej v lete a najmenej, keďže medvede hybernujú v zime. Z napadnutých osôb je až 52% poľovníkov a najviac útokov vznikne pri vyrušení a prekvapení medveďa. Až v 43% útokov bola vzdialenosť medzi človekom a medveďom menšia ako 5 metrov a v každom treťom prípade obeť na útok ani nestačila reagovať.

Skončil sa nejaký útok smrťou?

Vysoké percento v štatistikách útokov medveďa pripadá práve útokom na turistov, lesných robotníkov, zhodárov, hubárov a zberačov ostatných lesných plodov. K zabitiu človeka medveďom na Slovensku po 2 sv. vojne zatiaľ nedošlo, ale viaceré obete útokov si odniesli trvalé zdravotné následky.

Pravdou je, že populácia medveďa má mierne vzostupnú tendenciu. Množia sa správy o nebezpečných útokoch medveďov na človeka a verejná mienka sa začína obracať proti medveďovi, čo nie je dobré.

A skutočnosť, že pribúda medveďov v blízkosti ľudských obydlí, neteší azda nikoho. Každý rok sa na Slovensku udeje niekoľko napadnutí medveďom. Všetky útoky medveďa na človeka sú veľmi nebezpečné a pre napadnutého človeka znamenajú negatívnu skúsenosť na celý život. Napriek tomu stretom s medveďmi nemožno zabrániť a treba aj v budúcnosti s nimi rátať. Útoky medveďa na človeka sú pritom často krát hlavnou témou správ, čo u ľudí prirodzene vyvoláva strach.

Ako sa podľa teba odohralo nedeľňajšie napadnutie?

Obeť útoku, pravdepodobne poľovník, alebo zberač jeleních zhodov s veľkou pravdepodobnosťou narazil na medvedicu s mláďatami, ktoré oddychovali, alebo vykonávali nejakú inú činnosť. Takmer určite prekročil rizikovú hranicu, medvedica sa vyľakala, situáciu vyhodnotil ako nebezpečnú pre seba a potomstvo a zaútočila. Väčšina útokov medveďa na človeka má podobný priebeh. Podľa štatistík vyše 60% útokov má na svedomí vodiaca medvedica.

Ide teda o útok alebo obranu?

Ak vás medveď ale včas nestihne lokalizovať a priblížením sa k nemu prekročíme kritickú vzdialenosť, môže nastať problém. Kritická vzdialenosť je akási pomyslená hranica vnímania nebezpečenstva a po jej prekročení väčšinou nastáva útok medveďa, ktorý má charakter útoku v sebaobrane. Čím bližšie ste k medveďovi v momente keď vás zaregistruje, tým väčšia je pravdepodobnosť, že na vás zaútočí !

Na ktoré časti ľudského tela najviac medveď útočí?

Ak vás medveď napadne, tak buď zaútočí úderom labou, alebo vás začne hrýzť, prípadne vás zrazí na zem. Pri samotnom útoku vás bude vláčiť po zemi. Úder labou bude smerovať na hlavu a môže pri ňom dôjsť k stiahnutiu kože z temena. Hryzenie väčšinou smeruje na končatiny, hlavne nohy a tiež na hlavu obete. Útok medveďa rozhodnutého zaútočiť býva neuveriteľne rýchly a razantný, obeť ani prakticky nestačí na útok medveďa reagovať. Samotný útok trvá väčšinou veľmi krátko. Vo väčšine prípadov trvá útok pár sekúnd až pol minúty.

Dokáže niekto ležať, keď zbadá medveďa, alebo ide o teóriu? :)

Samozrejme je nezmysel, aby si niekto ľahol na zem, keď uvidí medveďa. Ležať a nehýbať sa odporúča, ak na vás medveď zaútočil. Sú prípady, keď medveď pohrýzol človeka a hneď ušiel. Poznám aj také, kedy obeť kričala a pokúšala sa vstať a ujsť, medveď sa však vracal a opätovne útočil. Tu nejde o to, aby ste medveďa nehybnosťou presvedčili, že ste mŕtvy, ale aby pochopil, že pre neho, alebo jeho mláďaťa nepredstavujete nebezpečenstvo.

Stretnúť medveďa ešte nemusí znamenať, že na vás zaútočí. Najbežnejšia je situácia, keď sa vám medveď vyhne, alebo zostane ukrytý, bez toho, aby ste o ňom vedeli. Hoci je medveď opatrný a najčastejšie pri stretnutí s človekom utečie, ku konfliktom občas dochádza.

V mnohých prípadoch môže vhodné správanie ovplyvniť výsledok stretnutia s medveďom. Ak vás medveď včas lokalizuje, ako prvý, zvyčajne sa vám vyhne bez toho, aby ste a tom mali čo i len tušenie. Ak spozorujete medveďa ako prvý a medveď vás neregistruje, najistejšie je ostať ticho, nepohnute postáť, pozorovať jeho správanie a vo vhodnú chvíľu sa nepozorovane čo najďalej vzdialiť. Najdôležitejšie je nepodľahnúť panike a nezačať kričať. V žiadnom prípade nebežte, ani nerobte prudké pohyby, ktoré by ho mohli upozorniť na vašu prítomnosť, vyľakať ho a vyprovokovať k útoku. Ustupujte pomaly smerom, odkiaľ ste prišli a neustále pozorujte správanie medveďa.

Pribúda z roka na rok prípadov útoku medveďa na človeka?

Netvrdil by som to jednoznačne. Je to viac o médiách a rýchlosti prenosu správ, ako o čoraz častejších napadnutiach človeka. Keď v osemdesiatych rokoch na Ihráči uhryzol medveď horára, na tretí deň hovorila o tom celá dedina. V susednej dedine o ničom ani nevedeli. Dnes by takúto správu ešte v ten deň priniesli všetky médiá a vedelo by o tom celé Slovensko. Nehovoriac o tom, že takéto správy si možno kedykoľvek nájsť na internete.

Dá sa vôbec riešiť „medvedí problém“ ?

Riešením by mohlo byť vytvorenie akéhosi koordinačného úradu so zastúpením rôznych odborníkov. Úrad by zabezpečoval monitoring medveďa, komplexný projekt jednoduchej informovanosti obyvateľstva, tiesňovú linku a riešenie všetkých konfliktných situácií.

Pre styk s problematickými medveďmi by bolo vhodné zriadiť v každom regióne s výskytom medveďa zásahové jednotky, príslušníci ktorých by boli vycvičení a vyškolení ako v konfliktných prípadoch medveďa odplašiť, prípadne odchytiť a premiestniť.

Na Slovensku chýba projekt jednoduchej informovanosti obyvateľstva, teda prevencie a ochrany pred nebezpečnými stretmi človeka s medveďom, špeciálne dotazníky na škody spôsobené medveďom, zvyšovanie úrovne poznania obyvateľstva o etológii medveďa a možnostiach ochrany majetku a zdravia obyvateľstva. Úroveň vedomostí obyvateľov Slovenska, či už turistov, lesných robotníkov, alebo zberačov lesných plodov o tom, ako sa treba správať na území s výskytom medveďa je veľmi nízka.

Foto: Jaroslav Slašťan

V kremnických lesoch medvede zaútočili 16 krát: Je to dôvod na paniku?
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM