Jana Gąsiorowska Regióny Regióny Regióny

Uvaríme poľsko-slovenské pivo

Beata a Marek Zajdel varia pivo už od roku 2015. Sú jedným z mála remeselných pivovarov na Podkarpatí. S kamarátmi z bardejovského pivovaru BERHET chcú vytvoriť unikátny pivný špeciál.

Ilustračný obrázok k článku Uvaríme poľsko-slovenské pivo
Foto: redakcia Bardejovsky reporter / Zdroj: Bardejovský Reportér

Beata a Marek Zajdel varia pivo už od roku 2015. Sú jedným z mála remeselných pivovarov na Podkarpatí. V svojich pivách spájajú tradíciu a moderny štýl. Keďže Slovensko je im blízke, tento rok budú prezentovať svoje pivá aj na Bardejovskom jarmoku. Okrem toho už túto jeseň plánujú uvariť poľsko-slovenské pivo. S kým? So spriateleným bardejovským pivovarom Berhet.

Dobrodružstvo s remeselným pivom

„Veľké koncerny sa snažia trafiť do chute čo najpočetnejšej skupiny ľudí, preto sú ich produkty veľmi podobné a márne by ste v nich hľadali hĺbku chute. Remeselné pivovary sú zasa odpoveďou na pivnú revolúciu”, hovorí Marek Zajdel. Ponúkajú možno menšie množstvá pív, ktoré sú horšie dostupné a finančne náročnejšie, ale chuťovo sú na oveľa vyššej úrovni, ako ich koncernoví rivali. Ak vám niekedy niekto hovoril, že keď sa už pustíte do dobrodružstva s remeselnými pivami, nebudete sa už chcieť vrátiť k najpopulárnejším značkám, mal pravdu. Zažil som to na vlastnej koži”. V svojom pivovare varia pivá v rôznych štýloch a aktuálne majú v ponuke okolo 30 druhov. Ich špecialitou je pivo Nafciarz Dukielski, vyrábané zo sladov používaných na produkciu rašelinovej whiskey. Tá dodáva pivu špeciálnu vôňu a chuť, s ktorou sa nestretnete v iných pivných produktoch. Vyskúšať sa oplatí aj Dębowou Panienku, to je jediný pivný štýl, ktorý vymysleli Poliaci a je charakterizovaný ľahkou údenou príchuťou.

Pivo nepozná hranice

Ich rodná Dukla sa nachádza len 15 km od hranice so Slovenskom. Preto celkom prirodzene hľadajú kontakty a klientov na druhej strane hranice. „Vyrástol som na slovenských pivách a myslím si, že sú veľmi kvalitné”, hovorí Marek. „Zároveň dúfam, že Slováci radi ochutnajú moje výrobky”. Veľkou oporou na slovenskom trhu im je spriatelený bardejovský pivovar Berhet. S „Berhetmi” sa spoznali v roku 2015 na pivnom festivale v Norimbergu. Odvtedy sa stretávajú a vymieňajú si skúsenosti. Donedávna ich spolupráca spočívala výlučne na spoločných výjazdoch na pivné festivaly. Už onedlho však prinesie ovocie vo forme trošku väčšieho projektu výroby vlastného poľsko-slovenského piva. „Varenie spoločného poľsko-slovenského piva máme v pláne v septembri tohto roku a myslím si, že premiéru tohto nápoja urobíme na Pivnom festivale v Bratislave”, dodáva. O chuti a pivnom štýle poľsko-slovenského piva nám viac neprezradil. Preto nám nezostáva nič iné, ako si na neho počkať do septembra.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM