Zo zahraničia

Už iba pár týždňov? Uznávaná epidemiologička oznámila TERMÍN návratu do normálneho života

Január a február budú dva „veľmi nepríjemné“ mesiace.

Ilustračný obrázok k článku Už iba pár týždňov? Uznávaná epidemiologička oznámila TERMÍN návratu do normálneho života
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Vysoká infekčnosť menej závažného koronavírusového variantu omikron umožní návrat do normálneho života do marca, a to po vrchole infekcií na konci januára, uviedla v stredu dánska epidemiologička Tyra Groveová Krauseová.

Je viceprezidentkou výskumného ústavu Statens Serum Institut (SSI) a kľúčovou poradkyňou vlády pri riešení koronavírusovej krízy, uviedol denník The Brussels Times.

Polovičné riziko

Dánsko zažíva novú vlnu infekcií a zaznamenalo rekordných 23 228 potvrdených prípadov za 24 hodín, čím sa zaradilo medzi krajiny s najvyšším počtom denných infekcií v pomere k celkovej populácii (približne 5,8 milióna obyvateľov) vo svete.

„Všetko nasvedčuje tomu, že omikron je miernejší ako delta a že riziko, že skončíte v nemocnici, je len polovičné,“ povedala Krauseová pre dánske médiá na základe štúdie vykonanej SSI.

Pre ňu je vysoká infekčnosť omikronu v tomto smere dokonca dobrou správou, pretože „povedie k masívnemu šíreniu infekcie v nasledujúcom mesiaci s vrcholom na konci januára“.

„Bude to ďalší ťažký mesiac. Ale keď sa to skončí, budeme v lepšej pozícii ako predtým… Myslím si, že miera infekcie začne klesať do dvoch mesiacov a do marca sa môžeme vrátiť do normálneho života,“ uviedla Krauseová.

Ešte zatneme zuby

The Brussels Times ďalej píše, že aj belgický virológ Steven Van Gucht urobil podobné vyhlásenie v stredajšom rozhovore pre denník De Standaard a predpovedal, že január a február budú dva „veľmi nepríjemné“ mesiace.

„Budeme musieť ešte chvíľu zatnúť zuby. Ale v marci predpovedám zlepšenie,“ povedal Van Gucht. Podľa neho však experti stále čakajú na modely od bioštatistika Niela Hensa, aby mohli s určitou presnosťou povedať niečo o vlastnostiach omikronu.

„Odhady a široké parametre posúvajú modely všetkými smermi. Musíme počkať, kým budú údaje spoľahlivejši­e,“ dodal.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM