Politika

Úžasný nápad Smeru: Vláda by mala rozdávať helikoptérové peniaze

Strana Roberta Fica kritizuje, že kým parlament rokuje o psoch a potratoch, na krajinu sa valí ekonomická katastrofa horšia ako počas prvej vlny koronavírusu. Poslanci si chcú predvolať ministrov.

Ilustračný obrázok k článku Úžasný nápad Smeru: Vláda by mala rozdávať helikoptérové peniaze
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Matovičova vláda sprísňuje protipandemické opatrenia, avizuje zrušenie všetkých hromadných podujatí a obmedzenia v prevádzke reštaurácií a podnikov.

Opozičnému Smeru v tejto súvislosti chýbajú informácie, ako bude štát pomáhať podnikom a ľuďom, ktorých sa to bolestivo dotkne. V hre je aj mimoriadna schôdza parlamentu.

Bude to veľmi zlé

Podľa opozičného Smeru sa súčasná situácia začína vláde vymykať z rúk. Nejde však o samotné protipandemické opatrenia. Tam sú smeráci celkom pokorní.

„Nebudeme provokovať, že by sme nenosili rúška alebo nerešpektovali pravidlá,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Robert Fico s novým plastovým prekrytím úst a nosa. Tvrdí, že nemienia rozprávať do práce epidemiologickým expertom. Chcú však počuť, čo bude vláda robiť s následkami.

„To, čo ide vláda schváliť, výrazne poškodí slovenskú ekonomiku a bude to horšie ako počas prvej vlny,“ uviedol líder Smeru.

Obáva sa následkov na reštaurácie, podniky, športové kluby, firmy, poľnohospodárov i umelcov a podnikateľov v cestovnom ruchu. Od vlády žiada odpovede, ako im pomôže.

Mimoriadna schôdza

Smer preto podá návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR. Cieľom je zaviazať členov vlády, aby prišli pred poslancov a osobne im predstavili, čo budú robiť.

„Každý minister by mal odpovedať na otázku – čo ide robiť od zajtra, aby zmiernil katastrofálne dopady rozhodnutí, za ktoré bude hlasovať vo vláde v súvislosti s pandémiou,“ uviedol R. Fico.

A ponúka aj vlastnú predstavu riešenia: „Treba naliať helikoptérové peniaze do udržania pracovných miest.“ (helicopter money – peniaze z helikoptéry. Cieľom „rozdávania peňazí“ je zvýšiť dopyt domácností, motivovať ľudí, aby peniaze minuli, a tak podporili výrobcov a podnikateľov, čo by malo prispieť k opätovnému ekonomickému rastu, pozn. red.)

Čítajte viac: https://index.sme.sk/…-europe.html

Bývalý premiér tvrdí, že vláda peniaze má, len ich musí uvoľniť. Inšpiráciou by mohla byť najsilnejšia európska ekonomika.

„Nemecko vyčlenilo 750 miliárd eur na podporu boja proti pandémii. To je viac ako 20% nemeckého HDP. U nás vláda vyčlenila 0,7% HDP,“ vypočítal Smer.

Matoviča vláda však už dávnejšie avizovala, že dotknutým sektorom pomôže. Predĺžila možnosť čerpania podpory pre firmy a živnostníkov v rámci projektu Prvá pomoc až do konca roka. Peniaze od štátu budú dostávať aj potom, keďže od roku 2022 by už mal platiť tzv. trvalý kurzarbeit.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM