Kultúra

Užite si filmové novinky: V kinách pristála dráma, horor i tragikomédia

Prvý septembrový týždeň priniesol do kín štyri filmové novinky. Na aké snímky sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Užite si filmové novinky: V kinách pristála dráma, horor i tragikomédia
Zdroj: pixabay

V ponuke je motorkárske road movie, životopisná dráma, nový dokument Pavla Barabáša, a vôbec nie o horách či ďalekých krajoch. Na svoje si prídu aj priaznivci hororu a Stephena Kinga.

Výnimočný umelec, ktorý sa spoľahlivo vymyká akémukoľvek „priečinkovému“ zaradeniu. Bohém, ktorý bytostne vnímal a rozvíjal autentický folklór. Skladateľ, ktorého hudobné kompozície nadchýnajú aj tých, ktorí sa folklóru vyhýbajú. Zanechal po sebe ohromné dielo a nezameniteľný odkaz, ktorý nemá nasledovníkov. Svetozár Stračina ostáva rébusom, pričom hľadanie tajničky pokračuje, aktuálne v novinke oceňovaného dokumentaristu Pavla Barabáša Svetozár Stračina.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Pod názvom Humorista (režisér Michael Idov) vstúpila do kín tragikomédia o možnostiach slobody v neslobodnej dobe, o zrážke ľudskej kreativity s tuposťou moci. Boris Arkadij sa živí humorom v dobe, keď smiech môže človeka existenčne zlikvidovať, v polovici 80. rokov. Brežnev zomrel, Andropov zomrel a o Černenkovi sa šepká, že tiež nie je na tom zdravotne najlepšie… Boris vystupuje s neškodným skečom o opičke a žije život prominentného komika režimom nielen tolerovaného, ale aj podporovaného. Pod povrchom sa však dusí. Humor je slobodný a pohŕda hlúposťou mocných. V Borisovi zúri vnútorný boj medzi konformistom a buričom. A to všetko v dobe, keď humor môže zabíjať.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Fanúšikom motoriek, ale aj cestovateľom je určené prvé slovenské motorkárske road movie o ceste piatich Slovákov naprieč africkým kontinentom. Nekonečný pocit slobody, ale aj náročné a nebezpečné situácie, v ktorých sa protagonisti filmu veľakrát ocitli, zažijú diváci vďaka novinke režiséra Mareka Slobodníka Afrika na Pionieri. Čaká ich päť cestovateľov, päť mesiacov na cestách, 15 000 kilometrov na jedných z najhorších jednostopových motorových dopravných prostriedkoch.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 5. septembra je v slovenských kinách aj horor To Kapitola 2. Po rokoch sa zlo vracia tam, kde sa už raz zdalo, že bolo porazené. Démonický klaun Pennywise začína znova vyčíňať v mestečku Derry a členovia Klubu núl musia splniť svoj sľub, že sa mu v takom prípade postavia čelom. Budú pritom musieť čeliť hrozbe väčšej ako kedykoľvek predtým. Zlo ich už pozná a je na nich pripravené. Horor To Kapitola 2 nie je len ďalším z filmových pokračovaní, ktoré ťažia z úspechu prvej časti. Spisovateľ Stephen King napísal knihu, v ktorej sa príbeh odohráva v dvoch časových líniách – v detstve hrdinov a v ich dospelosti.

A práve do ich dospelých životov zavedie divákov druhá filmová kapitola, ktorú nakrútil režisér Andy Muschietti s rovnakým tímom, doplneným o herecké mená ako Jessica Chastain (Farba citov, Interstellar), James McAvoy (Rozpoltený, posledné filmy X-men), komediant Bill Hader, ktorý získal kultový status v šou Saturday Night Live, alebo Finn Wolfhard, známy zo seriálu Stranger Things. Ako diabolský klaun sa vráti Bill Skarsgard, ktorému stvárnenie známeho zloducha vynieslo niekoľko ocenení a uznanie hororových fanúšikov po celom svete.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM