Tlačové správy Kultúra

Užitočné a zdravé čítanie: Nazrite do knihy plnej voňavých byliniek

Ako využiť zázraky z prírody v kuchyni, kozmetike či a liečbu rôznych neduhov... Bylinky z babičkinej záhrady sa ujmú v každej knižnici.

Ilustračný obrázok k článku Užitočné a zdravé čítanie: Nazrite do knihy plnej voňavých byliniek
Zdroj: Bux.sk

Vyskúšajte túto užitočnú a zdravú knihu. Bylinky z babičkinej záhrady ukrývajú množstvo praktických tipov. Ale ako Miriam Latečková radí, nesiahajte po bylinkách len ako po poslednej možnosti. Liečba bylinkami je síce pomalšia, ale trvácnejší efekt a v prevažnej miere je bez vedľajších účinkov. „Choroba, ktorú neliečime včas, je ako rastlina, ktorú sme nechali zmohutnieť. Preto je vítané, ak bylinky začneme používať už v raných štádiách ochorenia,“ dodáva autorka Miriam Latečková.

Autorka ju prehľadne rozdelila na niekoľko kapitol, ako Zber byliniek, Spôsoby využitia pri liečbe, v kuchyni a kozmetike. Ďalej Prírodná liečba bylinkami, Bylinky a deti, súpis a charakteristika Najčastejšie voľne sa vyskytujúcich byliniek a napokon Najlepšie bylinkové recepty na najčastejšie ochorenia. Napríklad Brusnicový zázrak na močové cesty, Účinné kloktadlo na boľavé hrdlo, Pleťová voda na aknóznu a citlivú pleť.

Autorka Miriam Latečková mala dobre platenú prácu, slušný plat, ale jedného dňa sa preorientovala na bylinky.

„Keď sa mi narodila prvá dcéra, prechádzali sme bežnými aj menej bežnými detskými chorobami. Nemocnicu striedali antibiotiká a kortikoidy, škôlkárske choroby a večné soplíky. Chvíľku mi trvalo, kým som pochopila, že lieky načas pomôžu utlmiť príznaky, ale neliečia podstatu choroby,“ spomína Miriam v rozhovore pre LepšíDeň.sk.

„V tej dobe sme sa presťahovali na dedinu a začala som sa venovať viac záhrade. Skúšala som sadiť prvé bylinky a odtiaľ bol krôčik k tomu, aby som ich začala aj reálne spracovávať a využívať v praxi. Mala so silnú motiváciu – vyliečiť si dieťa, čo sa aj podarilo!“

Kniha Bylinky z babičkinej záhrady obsahuje:

  • Čo pri jednotlivých bylinkách zbierať
  • Kde bylinky zbierať
  • Ako ich spracovať a uskladniť
  • Ako využiť bylinky pri liečbe, v kuchyni a v kozmetike
  • Ako zaobchádzať s bylinkami pri deťoch
  • Najlepšie bylinkové recepty na najčastejšie ochorenia
  • 28 najobľúbenejších byliniek autorky
  • Viac ako 100 receptov na čaje, pílingy, maceráty, odvary, sirupy…

Úryvok z knihy Bylinky z babičkinej záhrady:

Tipy pri príprave a pití čaju:

  • Čaj pijeme, ak je to možné, vždy čerstvý.
  • Nikdy ho neprihrievame v mikrovlnnej rúre.
  • Pri lúhovaní byliniek vo vode šálku prikryjeme, aby v čaji zostalo zachovaných čo najviac éterických silíc. Po dolúhovaní čaju zdvihneme vrchnáčik a ako prvé urobíme to, že vdýchneme arómu čaju – liečime sa aj týmto spôsobom.
  • Spomalíme, vychutnávame si čaj, venujeme mu svoju pozornosť, nepijeme ho v zhone ako pohár vody od smädu, pri každom dúšku vedome myslíme na to, ako nás lieči a dokonale si odvádza svoju prácu.
  • Bylinkové čaje odporúčam striedať, resp. piť ich podľa želaných liečebných účinkov. Dlhodobo (viac ako 3 týždne) piť jeden druh bylinkového čaju nie je vhodné. Je mylné myslieť si, že bylinky sú bez vedľajších účinkov. Napríklad dlhodobé pitie čaju z pŕhľavových listov môže spôsobiť arytmiu srdca. Pri bylinkách, ktoré obsahujú alkaloidy, je potrebné byť obzvlášť opatrný (účinné látky sú rozpísané pri jednotlivých bylinkách). Bylinkové čaje jedného druhu odporúčam piť bez prestávky maximálne 3 týždne a potom si dopriať aspoň rovnako dlhú prestávku.
  • Ak deťom nechutia čisté bylinkové čaje, môžeme ich osladiť kvalitným medom (čaj má mať teplotu tela). Ešte lepšou voľbou je pridať k bylinkám aj také druhy, ktoré sa nevyznačujú typickou bylinkovou horkosťou, napr. bazu, lipu, šípky, fenikel, medovku či malinový list.
  • Vychladnutým bylinkovým čajom môžeme ozvláštniť aj zdravé smoothie, ak namiesto vody pridáme čaj. Rovnako ho môžeme pridať do marinády na rybu.

Milan Buno, literárny publicista

Zdroj: Bux.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM