Tlačové správy

Užitočné rady k zariaďovaniu detskej izby

Deti rastú naozaj rýchlo a tak sa ani nenazdáte a namiesto detskej postieľky a pultu na prebaľovanie budete riešiť prvé zariadenie detskej izby, ktoré bude tvoriť súkromné kráľovstvo vášho dieťaťa. Teda aspoň dovtedy, dokedy mu nepribudne súrodenec.

Ilustračný obrázok k článku Užitočné rady k zariaďovaniu detskej izby
Zdroj: FamVeld/Shutterstock.com

Dostatok priestoru na všetko

Detská izba, to nie je len priestor na odkladanie všetkých možných hračiek. Deťom slúži nielen na hru, ale aj na štúdium a samozrejme potrebujú miesto pre dobrý spánok. Preto zariadenie, ktoré do detskej izby potrebujete, je naozaj rôznorodé.

Začnime odkladacím priestorom. Okrem už spomínaných hračiek si deti potrebujú mať kam odložiť oblečenie a neskôr aj školské potreby. Myslite preto na dostatok úložného priestoru aj do budúcna, keď vaše dieťa začne chodiť do školy a bude potrebovať miesto na všetky učebnice, zošity a iné školské potreby. Aj na oblečenie bude neskôr treba viac miesta, keďže s rastom vašich detí bude rásť aj veľkosť oblečenia, ktoré budú nosiť. Naopak hračiek bude postupne zrejme ubúdať, takže pri nich miesto časom ušetríte.

Podľa potreby odkladacieho priestoru vhodne skombinujte väčšie, či menšie skrine, komody, prípadne poličky, aby všetky veci vášho dieťaťa mali svoje miesto.

Zdroj: Breadmaker/Shutterstock.com

Pre zdravý spánok

Dobrý spánok je pre vývoj dieťaťa nadmieru dôležitý. Preto by ste pri vyberaní postele a matraca nemali zbytočne šetriť a dopriať svojej ratolesti možnosť kvalitného spánku.

Praktické sú postele s odkladacím priestorom, ktoré v najväčšej možnej miere využívajú priestor, ktorý v detskej izbe zaberú. Deti si tam môžu ráno odložiť perinu a vankúš a môžu sa cez deň na posteli hrať, či učiť bez toho, aby sa váľali po ustlanej perine.

Ak máte deti dve a nemáte vo svojom byte alebo dome dostatok miestností, aby malo každé vlastnú izbu, priestor v ich spoločnej izbe ušetrí poschodová posteľ. A minimálne deťom v mladšom veku ňou zaručene spravíte radosť, keďže poschodové postele sú u detí veľmi obľúbené. Treba len dohliadnuť, aby sa dohodli, ktoré bude spávať hore a ktoré dole. Aj mnohé poschodové postele majú možnosť odkladacieho priestoru, takže priestor využijete na maximum.

Výberom postele však spánok vašich detí vybavený ešte nie je. Prichádza zrejme ešte dôležitejšia voľba, ktorou je výber dobrého matraca. Ten dokáže najviac ovplyvniť, či bude mať vaše dieťa dobrý a zdravý spánok, alebo sa bude v noci neustále prehadzovať a hľadať optimálnu polohu.

Aj pri písaní úloh by sa deti mali cítiť pohodlne

Ďalšou neoddeliteľnou súčasťou detských izieb sú písacie stoly. Hlavne pre školákov je písací stôl nevyhnutnosť, aby mali priestor, kde si budú môcť v kľude robiť domáce úlohy a vzdelávať sa. K písaciemu stolu sa zákonite viaže aj stolička.

Tá by mala byť pohodlná a zároveň ergonomická, aby podporovala správny spôsob sedenia a nedochádzalo tak k deformovaniu a nesprávnemu vývinu chrbtice dieťaťa. O nástrahách dlhodobo zlého sedenia sa hovorí často, hlavne v súvislosti so sedavým zamestnaním. Netreba však zabúdať, že sa to týka aj našich detí.

Spolu s dobrou posteľou a kvalitným matracom je stolička z tých súčastí zariadenia detských izieb, pri ktorých sa naozaj neoplatí šetriť na úkor kvality. Zdravý vývin vášho dieťaťa by mal byť na prvom mieste. A samozrejme, keď už investujete do kvalitnej ergonomickej stoličky, treba dohliadnuť, aby na nej dieťa správne sedelo. Takže žiadne krkolomné polohy a vykladanie nôh.

Aby detská izba nepôsobila fádne, oživiť ju môžete rôznymi dekoráciami. Tie budete pravdepodobne vyberať podľa toho, či to bude izba pre chlapca, alebo pre dievča. Niektoré doplnky sú však univerzálne, napríklad hodiny. Tie sa hodia do detskej izby akéhokoľvek štýlu a naviac budú vaše deti vedieť povedať, koľko je hodín aj podľa hodinových ručičiek a nielen podľa číslic na obrazovke mobilného telefónu.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Novy nábytok
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM