Zo Slovenska

V 4 mestách je MHD v KRÍZE! Ak nepríde pomoc, hrozí prepúšťanie a rušenie liniek

Situácia vo verejnej doprave je po januári kritická.

Ilustračný obrázok k článku V 4 mestách je MHD v KRÍZE! Ak nepríde pomoc, hrozí prepúšťanie a rušenie liniek
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Bez pomoci od štátu môže prísť k rušeniu liniek a k prepúšťaniu. Zhodli sa na tom prevádzkovatelia MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina.

Miliónové výpadky

Výpadok ich tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný, a preto predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Rybanský dostal poverenie rokovať s príslušnými ministerstvami o možnej forme štátnej pomoci pre verejnú dopravu. TASR o tom informovala hovorkyňa DPB Ľubica Melcerová.

Prevádzkovatelia MHD z Bratislavy, Žiliny, Prešova a Košíc sa zhodujú, že výpadok tržieb nie je možné sanovať internými úspornými opatreniami.

Napríklad výpadok tržieb DPB sa od začiatku koronakrízy vyšplhal na 21 miliónov eur. „Január bol v dôsledku protiepidemio­logických opatrení najkritickejší s výpadkom 2,5 milióna eur,“ podotkla Melcerová.

Generálny riaditeľ DPB Rybanský poukazuje, že vodiči MHD sú od začiatku pandémie v prvej línii a dennodenne odvezú státisíce ľudí.

Dôjde k prepúšťaniu

„Ak bude nutné vypravovať ešte menej spojov, situácia bude horšia, a namiesto odmeny ich budeme musieť prepúšťať. To si za obetavú prácu v čase pandémie nezaslúžia. Navyše, dopravné podniky okrem iného participujú so svojimi vozidlami a vodičmi na každovíkendových testovaniach obyvateľov,“ uviedol.

Apeluje preto na všetky kompetentné ministerstvá, aby podali pomocnú ruku. Upozornil, že bez spoľahlivej a bezpečnej verejnej dopravy mestá nedokážu fungovať a skolabujú.

DPB je 29. najväčší zamestnávateľ na Slovensku, pracuje v ňom cez 2800 ľudí v nepretržitej prevádzke. Vypravuje 100 pravidelných denných či nočných liniek.

Stará sa o 900 dopravných prostriedkov a denne prepraví 300-tisíc obyvateľov a návštevníkov Bratislavy. Celkovo v dopravných podnikoch na Slovensku pracuje cez 5000 ľudí.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM