han Šport Hokej

V americkom klube sa zastali RUSOV: Hokejisti Chicaga si neoblečú dúhové dresy!

Hokejisti Chicaga napokon nenastúpia v rozcvičke pred nedeľným domácim zápasom zámorskej NHL proti Vancouveru v dresoch s dúhovými prvkami, ako mali pôvodne naplánované.

Ilustračný obrázok k článku V americkom klube sa zastali RUSOV: Hokejisti Chicaga si neoblečú dúhové dresy!
Zdroj: Facebook.com/Chicago Blackhawks

Duel ponesie názov „Pride Night game“ a Blackhawks ním chcú vyjadriť podporu LGBTQ+ komunite. Ako uviedol klub vo svojom stanovisku, zámer zmenil vzhľadom na bezpečnosť svojich ruských hráčov.

Tu je vysvetlenie

Za Blackhawks hrá ruský obranca Nikita Zajcev, ktorý prišiel do Chicaga pred uzávierkou výmen z Ottawy. V klube pôsobia aj ďalší hráči, ktorí majú rodiny v Rusku, respektíve majú s krajinou rôzne spojitosti. Ruské zákony trestajú aktivity podporujúce danú komunitu. Vedenie „jastrabov“ sa rozhodlo stiahnuť dúhové dresy po diskusii s bezpečnostnými funkcionármi.

O svojom kroku komunikovalo aj s hráčmi. Ako informovala agentúra AP, klub však naďalej plánuje viacero iných aktivít na podporu komunity – pred zápasom a počas prestávok medzi tretinami zahrajú dídžeji hlásiaci sa k LGBTQ+ komunite a na programe je aj vystúpenie miestneho speváckeho zboru, v ktorom pôsobia výlučne homosexuáli.

Hráči Blackhawks pritom už v tejto sezóne nosili pride dresy počas predzápasovej rozcvičky. Takisto sa viackrát predviedli v rôznych iných špeciálnych tematických dresoch.

Chicago sa odhodlalo k svojmu najnovšiemu rozhodnutiu po tom, ako ruský obranca Ivan Provorov z Philadelphie či brankár James Reimer zo San Jose odmietli nastúpiť v predzápasovej rozcvičke s dúhovým dresom. New York Rangers taktiež upustili od svojho zámeru predstaviť sa v januári s pride dresmi a hokejkami s dúhovými páskami.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Výber z aktuálnych tém:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM