Martin Sýkora Správy Zo Slovenska

V Bachledovej doline sa rozlúčili so starou lanovkou, ktorú nahradí nová

V lyžiarskom stredisku v Bachledovej doline sa po viac ako 30 rokoch služby rozlúčili s trojsedačkovou lanovkou a ukončili tak zimnú lyžiarsku sezónu.

Ilustračný obrázok k článku V Bachledovej doline sa rozlúčili so starou lanovkou, ktorú nahradí nová
Foto: Peter Handzuš

Stará lanovka doslúžila

Od pondelka sa začne s demontážou starej lanovej dráhy a postupne sa bude stavať nová desaťmiestna kabínková lanovka. Dlhoročný vedúci strediska pod Belianskymi Tatrami Ján Krasuľa spomína, že lanovka fungovala v Bachledovej doline od roku 1986, pričom prvé plány boli už o tri roky skôr, kedy sa urobilo prvé zameranie pozdĺžneho profilu trate. „Na základe toho sa urobili projekty, na jeseň 1984 sa začalo s výkopovými prácami traťových podpier a betonážou a následne na jar 1985 aj s výstavbou, ktorá trvala rok,“ priblížil priebeh realizácie Krasuľa. Slávnostné začatie prevádzky pre verejnosť bolo vo februári 1986, pričom prvým prevádzkovateľom a zároveň investorom bola Tatranská správa účelových zariadení. V tej dobe išlo o jednu z prvých trojsedačkových lanoviek na Slovensku.

Od spustenia lanovky však toto stredisko podľa Krasuľu takmer 20 rokov čakalo na väčšie investície. Tie sa začali realizovať až po roku 2005. Dovtedy bola Bachledova dolina závislá od prírodného snehu a niekedy tam lyžiarska sezóna trvala len tri týždne. „Od roku 2005, keď prišiel nový majiteľ, urobilo sa postupne zasnežovanie, postavila sa lanovka z Jezerska, vlek vo Frankovej s dvoma zjazdovkami, pribudla budova infocentra, vyhliadková veža a prakticky každý rok sa tu robili nejaké investície,“ vymenoval Krasuľa. Dodal, že na atraktivite stredisku pridalo najmä prepojenie Jezerska a Bachledovej doliny, čím sa skombinovali náročnejšie zjazdovky s tými ľahšími.

Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Na chodník zatiaľ pešo

Vybudovanie Chodníka v korunách stromov prinieslo stredisku ešte vyššiu návštevnosť, z čoho vzišla potreba modernejšieho lanovkového spojenia s väčšou prepravnou kapacitou. Náklady na výstavbu novej lanovky presiahnu štyri milióny eur, stredisko predpokladá, že do prevádzky ju uvedú ešte v priebehu tohto roka. „Presný termín nevieme povedať, ale spravíme všetko preto, aby to bolo ešte počas leta,“ ubezpečila Múdra. Tento rok bude podľa nej pre stredisko investične veľmi náročný, okrem spomínanej lanovky chcú v Bachledovej doline zmodernizovať gastro a hygienické zariadenia, obchody i infocentrá. Zároveň chcú skvalitniť parkovacie plochy, keďže práve s parkovaním bol od otvorenia Chodníka korunami stromov najväčší problém.

Aj napriek ukončeniu prevádzky starej lanovky bude táto atrakcia stále prístupná, avšak len pešo. „Buď z Bachledovej doliny po vyznačenom chodníku, alebo po hrebeni Spišskej Magury zo Ždiaru, ľudia z Jezerska môžu ísť náučným chodníkom okolo Jezerského jazera, prípadne z Frankovej po zjazdovke Furmanec,“ konkretizovala PR manažérka strediska Martina Múdra.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM