Monika Földešiová Regióny

V Bojniciach oceňovali seniorov, zlatá Magdaléna (79) by chcela vrátiť život späť

Zlatou seniorkou roka 2012 sa stala 79-ročná bývalá učiteľka, aktivistka klubu seniorov Magdaléna Gažová zo Žiliny. Je víťazkou tohtoročnej ankety neziskovej organizácie Fórum pre pomoc starším (FpPS), ktorá pôsobí na celom Slovensku a sídlo má v Prievidzi.

Ilustračný obrázok k článku V Bojniciach oceňovali seniorov, zlatá Magdaléna (79) by chcela vrátiť život späť
Zdroj: TASR

Spolu s ďalšími 20 občanmi, ktorí získali titul Senior roka 2012, si ocenenie prevzala dnes na Bojnickom zámku z rúk prezidentky FpPS Ľubice Gálisovej.

Titul Strieborný senior 2012 získal výtvarník Jozef Kanyuk zo Želiezoviec. Od roku 2000 každoročne pred Vianocami necháva vydražiť niekoľko svojich diel a zisk odovzdáva sociálne odkázaným ľuďom. Bronzovým seniorom roka 2012 sa stal Karol Seman(69) z Košíc, ktorého meno sa spája so založením miestnej zoologickej záhrady. Po odchode do dôchodku sa venuje mládeži.

Slávnostné oceňovanie seniorov sa uskutočnilo v Bojniciach už po siedmy raz. Nad tohoročným prevzal záštitu minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

„Ocenení seniori roka sú príkladom aktívneho starnutia,“ povedala v príhovore prezidentka FpPS Gálisová. Vyzdvihla, že napriek vyššiemu veku, neraz aj podlomenému zdraviu, dokážu sa zapájať do verejného života, alebo pomáhajú tým, ktorí sú na tom zdravotne horšie, odkázaným členom vlastnej rodiny, ale veľmi často aj cudzím ľuďom. FpPS si takýchto ľudí všíma a snaží sa ich oceniť. Pretože zvyčajne ide o skromných ľudí, ktorí to, čo robia, nerobia pre slávu, ale zo srdca a z ochoty pomáhať.

Takým príkladom je aj „zlatá“ seniorka Magdaléna Gažová. Má veľké sociálne cítenie, vlieva optimizmus, hrá na klavíri pri rôznych podujatiach a snaží sa okolo seba šíriť radosť, povedala o nej Gálisová. Ocenená seniorka si napriek tomu myslí, že nič mimoriadneho neurobila. „Vždy som sa riadila radou mojich rodičov, ktorí mi zdôrazňovali, aby som konala v živote tak, aby som bola so sebou spokojná a aby boli so mnou spokojní aj iní. Aby som sa každému mohla smelo pozrieť do očí. Mala som pomerne ťažký, ale krásny život. Bodaj by sa to ešte vrátilo,“ vyznala sa v rozhovore.

Ďalšími ocenenými boli učiteľka a dirigentka Mária Mišunová (60) z Nitry, jedna z najmladších účastníčok SNP Anna Bergerová (82) z Bratislavy, aktívna členka Spišského dejepisného spolku Jolana Prochotská (67) zo Spišskej Novej Vsi, vedúca obecnej knižnice Mária Rouyerová (68) z Dohnian, predsedníčka Únie žien Slovenska a aktivistka kultúry Elena Beštová (69) z Uhrovca, neúnavný organizátor klubového života v Bardejove Andrej Filip (80), jeden zo zakladateľov Matičného spevokolu Zborovčan Július Šarišský (70) zo Zborova, aktivistka Klubu dôchodcov v Senci Alžbeta Mrázová (72), dlhoročná predsedníčka Klubu dôchodcov Žofia Sáričková (73) z Lehoty pod Vtáčnikom, členka Rady seniorov z bratislavskej Petržalky Zita Bellová (76), charitatívna aktivistka cirkevného zboru Vlasta Fridrichová (76) z Krajného, opatrovateľka bezvládnych a chorých seniorov Žofia Benkovičová (73) z Bratislavy, vysokoškolský pedagóg a humanitárny pracovník Ladislav Hubenák (84) z Bratislavy, knihovníčka a folkloristka Anna Balážová (85) z Chvojnice, vedecká pracovníčka Elena Dimitrovová (87) z Bratislavy, herec a vysokoškolský pedagóg Juraj Sarvaš (81) z Bratislavy a publicista, historik a aktivista Klubu dôchodcov Bôbar Ján Sabo (70) z Prievidze.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM