Správy Regióny

V Bratislave pribudli ďalšie polopodzemné kontajnery. Čistejšie bude pri Pentagone

Bratislava má už druhé stanovište polopodzemných kontajnerov. Unikátne kontajnery pribudli pri obytnom dome Pentagon vo Vrakuni.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave pribudli ďalšie polopodzemné kontajnery. Čistejšie bude pri Pentagone
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

V poradí už druhé stanovište polopodzemných kontajnerov v Bratislave otvoril v stredu 18. 10. primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, spolu so starostom mestskej časti Bratislava-Vrakuňa Martinom Kurucom a riaditeľom závodu Odvoz odpadu spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) a. s. Milanom Pilátom. Nové polopodzemné kontajnery sa nachádzajú na Stavbárskej ulici, pri obytnom dome Pentagon.

Typy kontajnerov

Spolu je na Stavbárskej ulici osadených 11 kusov polopodzemných kontajnerov. Z toho 5 kusov na zmesový komunálny odpad a 6 kusov na triedený odpad – papier, plasty a sklo. Polopodzemné kontajnery sú určené obyvateľom bytových domov na adrese Stavbárska 36 a Stavbárska 40.

Kontajnery na zmesový komunálny odpad, papier a plasty majú objem 5 m³. Kontajner na sklo je v objeme 3 m³. Pre predstavu, 1 polopodzemný kontajner s objemom 5 m³ dokáže nahradiť 5 kusov 1 100 l kontajnerov a 55 kusov 120 l kontajnerov.

Náklady na vybudovanie nových polopodzemných kontajnerov vo Vrakuni boli financované mestskou spoločnosťou OLO v rámci pilotného projektu polopodzemných kontajnerov v Bratislave.

V čom sú originálne

Polopodzemný kontajner tvorí zberné vrece umiestnené v hĺbke cca 1,5 metra, telo šachty, opláštenie, oceľová konštrukcia s okom na vývoz, hlavné veko a veko plniaceho otvoru. Vyprázdňovanie kontajnerov sa realizuje zo spodnej časti zberového vreca a tak vhadzovací otvor ostáva čistý. Manipulácia s kontajnerom pri vývoze je jednoduchá, čistá, hĺbka kontajnera znemožňuje opätovné vyberanie jeho obsahu, čo zamedzuje aj znečisťovaniu okolia. Konštrukcia polopodzemných kontajnerov zároveň bráni prístupu zvierat a hmyzu.

Vytvorenie pilotného projektu polopodzemných kontajnerov v Bratislave bolo jednou z priorít vedenia mesta a mestskej spoločnosti OLO. Záujem o realizáciu projektu prejavilo 23 správcovských spoločností. Medzi dôležité kritériá v rámci rozhodovacieho procesu patrili: vysporiadané majetkovo-právne vzťahy, dostupnosť pre zvozovú techniku, dispozičné riešenie miesta a hustota inžinierskych si­etí.

Pribudnú ďalšie

Okrem lokality Stavbárska 36 a 40 (mestská časť Vrakuňa), Žižkova – Zuckermandel (mestská časť Staré Mesto), kde sú už polopodzemné kontajnery osadené, vzniknú ďalšie stanovištia takýchto kontajnerov v lokalitách Družicová 1 – 10 (mestská časť Ružinov), a Budatínska 15 – 31 (mestská časť Petržalka).

Stanovište polopodzemných kontajnerov pri Pentagone
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM