Webnoviny - Svet

V Bratislave vystavujú prvé fotografie z Haiti

WEBNOVINY.SK

Štvorročná Lamonsia zo sirotinca, ktorému pomáha aj UNICEF, drží v ruke mydlo, ktoré práve dostala ako súčasť Špeciálnej-detskej-sady. UNICEF dodal takéto sady pre 50-tisíc detí a obsahujú podložky a deky na spanie, oblečenie a bielizeň, hygienické pomôcky a uteráky. Foto: CUNICEF 2010–0151 Shehzad Noorani

BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) – Príbehy ľudí a detí, ktoré zasiahlo zemetrasenie na Haiti spred viac ako mesiaca, približujú fotografie UNICEF a reportéra Ivana Janka v bratislavskom Avion Shopping Parku. Vernisáž bola dnes a dvadsať fotografií bude možné vidieť do konca mesiaca. Výstava pod názvom Haiti – zemetrasenie, ktoré otriaslo svetom i životmi detí dokumentuje prácu UNICEF na pomoc deťom na Haiti počas prvého mesiaca od katastrofy, na ktorú prispeli aj Slováci prostredníctvom detského fondu UNICEF.

Ivan Janko z denníka Plus 1 deň sa dostal na miesto nešťastia 56 hodín od zemetrasenia. Ako tvrdí, to, čo na Haiti videl, ho zasiahlo. „Haiti pomoc potrebuje a ešte dlho potrebovať bude,“ vyhlásil počas vernisáže. Výkonný riaditeľ UNICEF Slovensko Miroslav Kaňa s ním súhlasí. „Jedna otázka je dostať situáciu pod kontrolu tak, aby sa odstránili priame dôsledky katastrofy – aby sa obnovili poškodené domy a stavby či elektrická sieť – a druhá vec je pomôcť Haiti dostať sa z tých problémov, ktoré najchudobnejšia krajina na západnej pologuli má, čo bude trvať oveľa dlhšie,“ vyhlásil. „Chceme poskytnúť ľuďom svedectvo reportéra, ktorý sa asi 56 hodín po prvých otrasoch dostal na miesto nešťastia. Sú tam aj fotografie, ktoré pochádzajú z databanky UNICEF a dokumentujú skutočnú situáciu, v akej sa deti nachádzajú. Považujeme za povinnosť priniesť tieto informácie. Ľudia nám posielajú peniaze, tak my sme im zase chceli priniesť informácie o situácii na Haiti, a potom sú to obyvatelia našej spoločnej planéty,“ dodal Kaňa.

Do krajiny UNICEF Slovensko poslal už vyše 101-tisíc eur na humanitárnu pomoc, medzitým im na účet pribudlo ďalších asi desaťtisíc eur. Prostriedky pre krajinu bude UNICEF Slovensko zbierať počas celého roka, zrejme katastrofe zasvätia aj zbierku Modrý gombík. Tieto peniaze už pôjdu na konkrétne projekty pre siroty, ktorých počet však najbližší minimálne mesiac ešte vedieť nebudú, vyhlásila tlačová tajomníčka UNICEF Slovensko Anna Beňová pre SITA. Zbierka UNICEF Slovensko na pomoc deťom z Haiti je stále aktuálna – peniaze možno posielať na účet 2629726297/1100, variabilný symbol 0110.

Haiti je najchudobnejším štátom západnej pologule. Ostrovnú krajinu v Karibiku zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdom 7,3 v noci z 12. na 13. januára. Hlavné mesto Port-au-Prince je úplne zničené. Zemetrasenie si podľa oficiálnych informácií vyžiadalo najmenej 230-tisíc mŕtvych. Ďalšieho štvrť milióna utrpelo zranenia a milión ľudí ostal bez strechy nad hlavou. V štáte Haiti je zničená infraštruktúra, vrátane zdrojov pitnej vody, je tu nedostatok jedla, liekov aj zdravotníkov.

Detský fond OSN UNICEF založili 11. decembra 1946 a jeho poslaním bolo pomáhať deťom, ktoré zasiahla druhá svetová vojna. Názov UNICEF vznikol ako skratka pre United Nations International Children‘s Emer­gency Fund. UNICEF je jedinou špecializovanou organizáciou OSN zameranou na pomoc deťom. Tiež je jedinou organizáciou OSN, ktorá nie je a ani nikdy nebola financovaná zo zdrojov OSN. UNICEF je financovaný z dobrovoľných príspevkov jednotlivcov, firiem a ďalších podporovateľov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM