Ľuba Lesná Správy

V Bratislave zasadá Európska environmentálna agentúra

Otázkam životného prostredia je venované medzinárodné podujatie, ktoré potrvá do štvrtka (23.10.). Európska environmentálna agentúra (EEA) si Bratislavu vybrala za miesto konania pravidelného zasadnutia. Zídu sa na ňom predstavitelia 33 členských a 6 spolupracujúcich krajín združených v EEA.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave zasadá Európska environmentálna agentúra
Zdroj: TASR

Agentúra sídliaca v dánskej Kodani je organizáciou Európskej únie, ktorej úlohou je poskytovať dôkladné a nezávislé informácie o životnom prostredí.

Prednáška: Zelená ekonomika

Súčasťou zasadnutia bude rad sprievodných podujatí. Jedno z nich organizujú Prognostický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) a Centrum excelentnosti Cesta, ktoré v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia pripravili na štvrtok prednášku riaditeľa EEA Hansa Bruyninckxa s názvom Zelená ekonomika: zosúladenie dlhodobých cieľov s krátkodobými aktivitami.

Jej témou budú aktivity agentúry v oblasti zeleného rastu a možné spôsoby definovania výziev pre udržateľnosť európskej ekonomiky. Ekonomický rast, ktorý je založený na úsporných technológiách a šetrnom využívaní prírodných zdrojov, je jedným z cieľov stratégie Európa 2020.

V piatok (24.10.) sa výkonný riaditeľ EEA zúčastní na odbornom pracovnom rokovaní za účasti ministra životného prostredia SR Petra Žigu. Diskutovať budú okrem iného o príprave Stratégie environmentálnej politiky do roku 2020 s výhľadom do roku 2030, o predsedníctve SR v Rade EÚ z pohľadu priorít rezortu životného prostredia či rozvoji zelenej infraštruktúry v SR.

Zlepšovať životné prostredie

Hlavným poslaním EEA je pomáhať Európskej komisii, Európskemu parlamentu, Rade a členským krajinám EÚ prijímať informované rozhodnutia o zlepšovaní životného prostredia.

Koordinuje tiež Európsku environmentálnu informačnú a monitorovaciu sieť.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM