Webnoviny - Svet

V bratislavskej ZOO sa narodil samček hrošíka libérijského

WEBNOVINY.SK

Mláďa Hrošíka liberijského Dimba, ktorá sa narodila v roku 2006, si s matkou Dinou pochutnáva na zelenine.Ilustračné foto SITA/Nina BednárikováBRA­TISLAVA 23. mája (WEBNOVINY) – Bratislavská zoologická záhrada má nový prírastok – samčeka hrošíka libérijského. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Matejovičová z marketingu a propagácie. Mláďatko sa narodilo začiatkom mája, celý pôrod trval približne 35 minút.

Matkou mláďaťa je samica Dina, ktorá sa narodila 22. decembra 1982 v ZOO Dvůr Králové. Do bratislavskej ZOO prišla 18. apríla 1984 zo ZOO Hannover. Dina je už sedemnásobnou matkou, spolu porodila päť samíc a dvoch samcov. Jej posledná dcéra Dimba sa narodila 22. apríla 2006 a zostala v bratislavskej ZOO, nakoľko sa s ňou počíta ako s chovnou samicou. Otec mláďaťa je samec Paul, narodený v ZOO Berlín 17. mája 2007. Do bratislavskej ZOO ho priviezli 14. mája 2008 z Berlína, kde bol veľkou hviezdou. Paula s Dinou ZOO spojila minulý rok v čase ruje samice, pričom vekový rozdiel im neprekážal a párenie bolo úspešné.

Dĺžka gravidity je u tohto druhu párnokopytníka 187 až 214 dní a zväčša sa rodí jedno, výnimočne dve mláďatá. Pôrodná hmotnosť mláďat je približne 5 – 7 kg. Prvýkrát vážili hrošíka 12. mája, kedy mal 9,42 kg, ďalšie bolo 18. mája a preukázalo, že mláďatko sa zdravo vyvíja a váži už 11,5 kg.

ZOO pripravila podujatie pre ľudí so zrakovým postihnutím

Bratislavská zoologická záhrada chystá v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska podujatie Dotyky prírody v ZOO Bratislava. Podujatie sa začne v sobotu 28. mája o 9:00a potrvá do 12:30. Cieľom akcie je sprístupniť zoologickú záhradu a všetko čo ponúka aj ľuďom so zrakovým postihnutím. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Matejovičová z oddelenia marketingu a propagácie.

Keďže najčastejšie využívaným zmyslom pri návšteve ZOO je zrak a ľudia so zrakovým postihnutím ho využívať naplno nemôžu, rozhodla sa bratislavská ZOO vytvoriť im aspoň na jeden deň také podmienky, aby si mohli návštevu ZOO vychutnať naplno i oni. Ľudia so zrakovým postihnutím získajú nové poznatky o zvieratách prostredníctvom netradičných zážitkov.

V rámci programu budú môcť nevidiaci a slabozrakí návštevníci hmatom preskúmať viacero preparátov, pripravené sú tiež ukážky zvukov zvierat, ktoré im pomôžu v budúcnosti tieto zvieratá identifikovať a môžu sa zoznámiť i s tým, čo vybrané druhy zvierat konzumujú.

Súčasťou programu je najmä špeciálne sprevádzanie po pavilóne šeliem a pavilóne primátov, ktoré je prispôsobené návštevníkom so zrakovými problémami. Pri všetkých aktivitách im budú nápomocní špeciálne vyškolení pracovníci.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM