Jakub Forgács Regióny

V Bystrici ožíva tradícia promenádnych koncertov. Orchester aj čaj o piatej v parku

Mestský park onedlho ožije akciou, akú sme pod Urpínom už dávno nemali. O zábavu sa postarajú tanečníci aj orchester. Na čo sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici ožíva tradícia promenádnych koncertov. Orchester aj čaj o piatej v parku
Zdroj: Dnes24.sk

Čulý spoločenský ruch, ktorý v minulosti pulzoval v mestskom parku má šancu opäť ožiť. Priamo v strede parku, kde kedysi slúžil drevený altánok ako hudobný pavilón, si už v nedeľu, 14. augusta budú môcť Banskobystričania vychutnať Čaj o piatej. O dobrú náladu všetkých návštevníkov sa postarajú tanečníci a Komorný orchester Mladosť pod vedením Martina Urbana. Podávať sa bude, ako inak, čaj.

Mestský park na Tajovského ulici bol považovaný za miesto oddychu, príjemných prechádzok a posedení, stretávania sa rodín i romantických schôdzok milencov. Počas nedieľ a sviatkov vítal obyvateľov mesta na koncertoch vojenských hudieb, mnohokrát bol dejiskom ľudových zhromaždení. Oáza pokoja, ako staršie ročníky zvyknú park nazývať, ponúkala aj občerstvenie v neďalekej reštaurácii.

„Chceme do parku pritiahnuť čo najviac Banskobystričanov, preto oživujeme tradíciu promenádnych koncertov nielen pre skôr narodených obyvateľov mesta. Vítané sú všetky vekové kategórie. Podujatia tohto typu by sme chceli v altánku realizovať pravidelne a v zimných mesiacoch ich presunúť do Robotníckeho domu,“ hovorí Jakub Gajdošík, 1. zástupca primátora.

K zvýšeniu atraktivity tohto priestoru by mohla pomôcť jeho revitalizácia. Samospráva má ambíciu mestský park rekonštruovať z európskych štrukturálnych fondov. Celý zámer obnovy parku by vychádzal z filozofie jeho pôvodnej figúry – okružno-lúčovitých alejí v kontraste s trávnatými plochami.

„Našim cieľom je skvalitniť zeleň, presvetliť park, doplniť mobiliár, osvetlenie a pod. Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, každý zásah a činnosť musíme odkomunikovať s Krajským pamiatkovým úradom,“ dopĺňa Gajdošík. Nakoľko sa podujatie uskutoční v parku, jeho realizácia závisí od počasia. V prípade nepriaznivých podmienok bude presunuté na iný termín, o ktorom vás budeme informovať.

Čítajte tiež:

Zatočte s nudou s PREHĽADOM na týždeň. V Bystrici a okolí sa máme na čo tešiť

V auguste majú Bystričania o zábavu postarané. TOP 10 akcií druhej polovice prázdnin

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Banskej Bystrice
12
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM