Jakub Forgács Regióny

V Bystrici uviedli do života špeciálnu mapu. Zachytáva takmer 50 pamiatok

Mapu technických pamiatok má už aj mesto pod Urpínom. V mape je zaznačených 48 objektov Bystrice a okolia s detailnými ilustráciami, popismi a GPS súradnicami.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici uviedli do života špeciálnu mapu. Zachytáva takmer 50 pamiatok
5
Galéria
Zdroj: TASR

Po Bratislave, Trnave a Prešove má aj Banská Bystrica svoju prvú mapu technických pamiatok. V týchto dňoch ju predstavili a pokrstili jej tvorcovia v Pretóriu Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici.

Za mapou stojí, tak ako aj v predchádzajúcich prípadoch, občianske združenie Čierne diery, ktoré propaguje priemyselnú architektúru a zabudnuté miesta Slovenska. „V mape je zaznačených 48 technických objektov Banskej Bystrice a okolia s detailnými ilustráciami, popismi a GPS súradnicami,“ povedaljeden zo strojcov mapy Juraj Havlík, ktorý momentálne študuje na Sokratovom inštitúte a tvorba mapy bola jednou z úloh v rámci štúdia. „Dvadsiatka z uvedených miest je rozobraná a spracovaná podrobnejšie,“ do­dal.

Vydanie mapy je podľa neho o to naliehavejšie, že v Banskej Bystrici a okolí je viacero objektov s otáznou budúcnosťou. „Napríklad Medený hámor fungoval takmer 500 rokov a pamätá časy, keď sa v oblasti tvorilo až 40 percent svetovej medi. Dnes chátrajú aj jeho posledné zachované objekty. Ale napríklad taká Slovenka je už takmer celá zbúraná,“ pripomenul Havlík.

„Celkom už zanikli napríklad fabrika na modrotlač a stoličková továreň. Málokto však vie, že za hodinovou vežou sa zachoval starý pivovar a meštiansky dom s unikátnou reťazovou strechou, zrejme poslednou na svete,“ dodal.

Pozrite si v priloženej fotogalérii prvú mapu technických pamiatok Banskej Bystrice!

V OBRAZOCH: Nová mapa pamiatok Banskej Bystrice
5
Galéria
Zdroj: Čierne diery, o. z.
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM