Kristína Kožiaková Regióny

V bývalých kasárňach budovy miznú pred očami: Ako bude vyzerať nové obchodné centrum?

Bývalé vojenské kasárne v Brezne, kde si stovky mužov kedysi odslúžili povinnú základnú vojenskú službu, v týchto dňoch búrajú. Vyrastie tam aj nové obchodné centrum. Čítajte detaily.

Ilustračný obrázok k článku V bývalých kasárňach budovy miznú pred očami: Ako bude vyzerať nové obchodné centrum?
Zdroj: Dnes24.sk

V minulosti sme uverejnili článok : V bývalých kasárňach utíchol pracovný ruch: Trúsia sa rôzne fámy, čo je za tým? Dnes je už všetko inak. V kasárňach sa pracuje vo veľkom a budovy miznú pred očami.

Ako uviedol primátor Tomáš Abel, mesto však trvalo na tom, aby sa na 17-hektárovom pozemku v centre mesta počítalo aj so zeleňou, športoviskom a miestami pre relax Brezňanov.

"Intenzívne búracie práce by mali potrvať niekoľko dní. Vydali sme rozhodnutie v rámci stavebného konania na realizáciu objektu obchodného centra v tej časti kasární, kde sa búrajú objekty. Obchodné centrum bude jednopodlažné, nebude to žiadny typ bystrickej alebo zvolenskej Europy. Firma momentálne predáva cez realitné kancelárie pozemky aj na individuálnu bytovú výstavbu,"kon­štatoval Abel s tým, že sa snažia sčasti regulovať územie pri stavebnej činnosti, ktorá sa tam plánuje.

Podľa neho mesto muselo urobiť zmeny vo svojom územnom pláne, keďže kedysi to boli tzv. „biele plochy“. Od firmy očakávajú spracovanie štúdie zastavanosti tohto územia.

„Budeme radi, ak sa územie zhodnotí, aby sme tam nemali nejaké zrúcanisko,“ dodal brezniansky primátor. Pripomenul tiež, že objekty v kasárňach predávalo Ministerstvo obrany SR, bola vyhlásená súťaž a v rámci nej ich získala súkromná spoločnosť. Pôvodná cena 4,6 milióna eur sa znižovala podľa vtedy platnej legislatívy.

Viac o predaji kasární sa dozviete: Bývalé breznianske kasárne predané pod svoju hodnotu: Developerská firma zo Žiliny ich kúpila za viac ako milión eur

Primátor tiež zdôraznil, že mnohí Brezňania, ktorí tam slúžili ako vojaci, pociťujú v týchto dňoch nostalgiu.„Snažili sme sa tam zachovať aspoň pomníky, taká je dohoda s firmou. Ak by ich mali odstrániť, mesto by ich presunulo na iné miesto, aby sa nezničili.“

Môže vás zaujímať:

Čo plánuje investor v bývalých kasárniach? Ako prvé sa pravdepodobne začne stavať obchodné centrum!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM