Regióny Zo Slovenska

V centre mesta osádzajú vtáčie búdky. Nový domov v nich nájdu sovy i spevavce

Cieľom projektu je ochrana vtáctva, zlepšenie ich životných podmienok a vytvorenie vhodných hniezdnych možností pre vtáky, ktoré trpia nedostatkom v ich prirodzenom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku V centre mesta osádzajú vtáčie búdky. Nový domov v nich nájdu sovy i spevavce
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Hlavné mesto aktívne podporuje ochranu prírody a vtáctva. Aktuálne osádza vtáčie búdky na území Bratislavy, ktoré poskytnú nový domov pre vtáctvo nielen v našich mestských lesoch, ale aj v centre mesta. Nový domov tu nájdu okrem drobných spevavcov aj sovy lesné, sokoly či mucháre, trasochvosty a ďalšie. Cieľom je ochrana vtáctva, zlepšenie ich životných podmienok a vytvorenie vhodných hniezdnych možností pre vtáčie druhy, ktoré trpia nedostatkom v ich prirodzenom prostredí.

„Vďaka osádzaniu vtáčích búdok v našom meste prispejeme k biodiverzite a ochrane vtáctva a prírody. V Bratislave pribudne 150 vtáčích búdok, ktoré postupne umiestňujeme nielen v mestských lesoch, ale aj v centre mesta – napríklad v Medickej záhrade, na Jakubovom námestí, v parčíku Dunajská či na Americkom námestí,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Vyhľadajte si búdky na mape

Hlavné mesto osadí celkovo 150 búdok pre rôzne druhy vtáctva a 20 hniezdísk pre kačice. Medzi nimi napríklad sova lesná, výrik lesný, myšiarka ušatá, sokoly či žltochvost, muchár a trasochvost. Všetky búdky budú označené štítkom s logom hlavného mesta a jedinečným identifikačným číslom.

Verejnosť si ich môže nájsť pomocou GPS súradníc, ktoré sú zverejnené na webovej stránke hlavného miesta. Jednotlivé lokality osadenia vtáčích búdok navrhlo hlavné mesto v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BIR­DLIFE a Štátnou ochranou prírody.

Domov pre sovy, kačice, spevavce či trasochvosta

V mestských lesoch boli vyvesené búdky pre sovy lesné, žltochvosta, muchára a trasochvosta. Polobúdky pre žltochvosta, muchára a trasochvosta sa nachádzajú pozdĺž toku Vydrica, a to od Partizánskej lúky proti prúdu Vydrice. Vtáčie búdky však môžu poslúžiť aj pre iné drobné vtáctvo, ktoré sa v tejto lokalite vyskytuje.

Ďalších 50 polobúdok pre sokoly červenonohé bude osádzať a monitorovať Spoločnosť pre ochranu dravcov v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia. Na Vrakunskom cintoríne domovy nájdu napríklad myšiarky a v blízkosti Karloveského ramena bude umiestnených 20 hniezdísk pre kačice.

Podstatnú časť vtáčích búdok mesto osádza aj priamo v centre mesta, a to v Medickej záhrade, na Americkom námestí, v parčíku na Dunajskej, na Jakubovom námestí či na Vajanského nábreží. Ide prevažne o búdky pre myšiarky a výriky a polobúdky pre drobné spevavce.

Financovanie z Občianskeho rozpočtu

Búdky sú vyrobené z tepelne opracovaného dreva s oplechovanou strieškou. Celkové náklady na výrobu a osadenie búdok predstavujú sumu približne 13-tisíc eur a sú hradené z Občianskeho rozpočtu.

Realizácia celého projektu bola konzultovaná so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BIR­DLIFE, Štátnou ochranou prírody a Spoločnosťou pre ochranu dravcov na Slovensku, ktoré nám predložili zoznam druhov a lokality ich hniezdenia.

Osádzanie vtáčích búdok v Medickej záhrade
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM