Barbara Dallosová Regióny Regióny

V dedinke pri Žiari majú opäť dôvod na radosť: Po dlhých desaťročiach sa sem vrátili bociany! FOTO

Na takýto pohľad si už obyvatelia dedinky neďaleko Žiaru ani nepamätajú. Na elektrickom stĺpe sa uhniezdila bociania rodinka. Podľa záznamov v kronike sa tak naposledy stalo pred desiatkami rokov.

Ilustračný obrázok k článku V dedinke pri Žiari majú opäť dôvod na radosť: Po dlhých desaťročiach sa sem vrátili bociany! FOTO
Zdroj: František Kovár

Bociany biele patria medzi najznámejšie sťahovavé vtáky. Preletujú medzi hniezdiskami a zimoviskami obrovské vzdialenosti. V našich končinách vidieť ich hniezda na strechách, komínoch, či stĺpoch elektrického vedenia.

Takýto pohľad sa naskytol aj obyvateľom obce Stará Kremnička v Žiarskom okrese. Bociania rodinka sa zabývala na elektrickom stĺpe neďaleko cintorína. Tento fakt by možno nebol až takou raritou, práve v Kremničke ale tieto elegantné biele tvory nevideli už desaťročia.

,,Podľa kronikárky naposledy hniezdili bociany v dedine pravdepodobne niekedy v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Dokonca je vraj aj taký záznam, že v minulosti keď, leteli do teplých krajín, tak v Kremničke pristál celý kŕdeľ," vysvetľuje tamojší obyvateľ František Kovár, ktorému sa podarilo bociany v hniezde odfotiť. (FOTO v galérii). Ako dodal, nových obyvateľov obce si už bol pozrieť aj starosta.

FOTO: Bociany nevideli obyvatelia v dedine už desaťročia
7
Galéria
Zdroj: František Kovár
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM