Webnoviny - Svet

V dvojiciach zlato do Rakúska bratom Lingerovcom

WEBNOVINY.SK

Ján Harniš a Branislav Regec Foto: SITAVANCOUVER 18. februára (WEBNOVINY) – Víťazmi stredajšej sánkarskej súťaže mužských dvojíc na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri sa pred 12 000 divákmi stali rakúski bratia Andreas a Wolfgang Lingerovci, ktorí obhájili zlato spred štyroch rokov z talianskeho Turína. Úradujúci majstri Európy zvládli ľadové „koryto“ vo Whistler Sliding Center v oboch jazdách najrýchlejšie a postarali sa o prvý najcennejší kov pre Rakúsko na ZOH 2010. Dvadsaťo­semročný Andreas a o rok mladší Wolfgang sú len druhou dvojicou v olympijskej histórii, ktorej sa podarilo uspieť na dvoch hrách za sebou. Pred Lingerovcami to dokázali iba Nemci Hans Rinn s Norbertom Hahnom (1976 a 1980). Hoci vo Svetovom pohári 2009/2010 skončili až na 5. mieste, triumfami na ME v lotyšskej Sigulde a ZOH v kanadskom Vancouveri si pripísali víťazstvá na oboch tohtosezónnych vrcholných podujatiach.

„Je to ako sen. Počas celého týždňa vyšlo všetko podľa našich plánov. Aj v pretekoch sa nám všetko perfektne vydarilo. Keď som v cieli zbadal na výsledkovej tabuli pri našom mene jednotku, prežíval som šialenú radosť. O tomto momente som sníval už štyri roky, teda od nášho prvého olympijského triumfu v Turíne. Odvtedy sme sa na obhajobu poctivo pripravovali. Jazdili sme tu na vlne eufórie,“ uviedol šťastný Wolfgang Linger, ktorého doplnil jeho starší brat Andreas: „Jednoducho neuveriteľné. V cieli som od radosti tak kričal, že som takmer stratil hlas. Dosiahnuť toto víťazstvo bolo náročnejšie ako v roku 2006 v Turíne. Naša východisková pozícia ako obhajcov a spolufavoritov bola výrazne odlišná.“

Strieborné medaily si s odstupom 264 tisícin sekundy prekvapujúco vyjazdilo ďalšie súrodenecké duo Andris Šics a Juris Šics z Lotyšska. Pre túto pobaltskú krajinu je to po bronze Martinša Rubenisa v súťaži jednotlivcov z roku 2006 druhé pódiové umiestnenie v tomto športovom odvetví. Tretí skončili Nemci Patric Leitner – Alexander Resch, keď zaostali o 0,335 s. Olympijskí víťazi spred ôsmich rokov nevyužili šancu napodobniť svojich krajanov Felixa Locha (muži) a Tatjanu Hüfnerovú (ženy) a vybojovať pre svoju krajinu tretie sánkarské prvenstvo na ZOH 2010.

Taliansky tandem Christian Oberstolz – Patrick Gruber si neudržal 3. pozíciu po prvej jazde, klesol o stupienok nižšie a opäť sa nedočkal olympijského kovu. Celkoví víťazi seriálu Svetového pohára 2009/2010 André Florschütz – Torsten Wustlich z Nemecka boli v stredajších pretekoch piati.

Slovenskí reprezentanti Ján Harniš – Branislav Regec pri svojom debute na ZOH obsadili 11. priečku (+1,237). V konkurencii 20 posádok dosiahli zverenci trénera Ľubomíra Micka v prvej jazde trinásty čas, v druhej zaznamenali desiaty najlepší výkon, čo im stačilo na dvojmiestny vzostup v konečnom poradí. Aj keď sa im nepodaril vytúžený prienik do prvej desiatky (chýbalo im 0,196 s), postarali sa o najlepšie sánkarské umiestnenie SR vo Whistleri. Harniš s Regecom zároveň o dve priečky zlepšili výsledok Ľubomíra Micka s Walterom Marxom ml. z Turína 2006, ale maximum ich predchodcov zo Salt Lake City 2002, ktorým je 9. pozícia, sa im prekonať nepodarilo.

"Myslím si, že chalani budú spokojní , lebo 11. miesto je pekný výsledok. O šancu byť v prvej desiatke prišli v prvej jazde, keď urobili väčšiu chybu v dolnej časti dráhy v poslednej zákrute. V druhej jazde mali solídny štart a potom zašli veľmi peknú uvoľnenú jazdu. Sme šťastní, že si na svojej prvej olympiáde počínali takto úspešne,“ zhodnotil vystúpenie slovenskej dvojice šéftréner Ľubomír Mick, ktorého doplnil predseda Slovenského zväzu sánkarov (SZS) Walter Marx st.: "Harniš s Regecom spravili chybu pri nájazde do poslednej zákruty, dostali sane do šmyku a stratili stotiny či desatiny sekundy. Škoda toho zaváhania, lebo druhá jazda bola v ich podaní podstatne lepšia. Nebyť tej chyby, mohli sa dostať aj do Top 10.“

V úvodnej jazde divákov zamrazilo, keď 16. zákrutu trate, ktorá si minulý piatok vyžiadala život gruzínskeho pretekára Nodara Kumaritašviliho, nezvládli Rakúšania Tobias a Markus Schieglovci. Napokon si však nedobrovoľné opustenie optimálnej línie odniesli len značným odstupom od medailových pozícií.

Výsledky – sane: Konečné výsledky sánkarskej súťaže dvojíc na XXI. zimných olympijských hrách po dvoch jazdách vo Whistler Sliding Centre:
Dvojice (konečné poradie po dvoch jazdách): 1. Andreas Linger, Wolfgang Linger (Rak.) 1:22,705 min, 2. Andris Šics, Juris Šics (Lot.) +0,264, 3. Patric Leitner, Alexander Resch (Nem.) +0,335, 4. Christian Oberstolz, Patrick Gruber (Tal.) +0,407, 5. André Florschütz, Torsten Wustlich (Nem.) +0,485, 6. Dan Joye, Christian Niccum (USA) +0,586, 7. Chris Moffat, Mike Moffat (Kan.) +0,693, 8. Markus Schiegl, Tobias Schiegl (Rak.) +0,823, 9. Oswald Haselrieder, Gerhard Plankensteiner (Tal..) +0,944, 10. Vladimir Mačnutin, Vladislav Južakov (Rus.) +1,041, 11. Ján Harniš, Branislav Regec (SR) +1,237.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM