Lucia Lauková Správy

V Európe zúri epidémia osýpok: Od začiatku roka pribudlo takmer 5-tisíc prípadov

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Šíri sa najmä u nezaočkovaných ľudí a tých, ktorí neprekonali osýpky.

Ilustračný obrázok k článku V Európe zúri epidémia osýpok: Od začiatku roka pribudlo takmer 5-tisíc prípadov
Zdroj: TASR

V Európe pokračuje epidémia osýpok. Vlani na osýpky ochorelo v Európe 14 600 ľudí. Najviac prípadov, až 5 608, zaznamenali v Rumunsku, kde si toto ochorenie vyžiadalo 26 obetí. Osýpky potvrdil Úrad verejného zdravotníctva SR aj na Slovensku.

V okrese Michalovce zaznamenali 4 prípady osýpok, ide o osoby vo veku 12 až 19 rokov, ktoré neboli proti tomuto ochoreniu očkované.

Rýchlo sa šíri

„Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

Príznaky ochorenia

Ochorenie sa začína nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. „Telesná teplota sa zvyšuje, na sliznici líc vznikajú žltobiele škvrnky s červeným okrajom. Na vrchole teploty sa objavuje splývavá vyrážka, najprv za ušami, potom na tvári, trupe a končatinách. Do štyroch dní sa rozšíri na celé telo,“opisujú hygienici ÚVZ SR.

Ako dodáva ÚVZ SR, obávanými komplikáciami osýpok sú zápal pľúc a poškodenie centrálneho nervového systému. Našťastie, imunita po prekonaní ochorenia je celoživotná.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM