Webnoviny - Svet

V glasgowskom derby triumf Rangers nad Celticom

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

GLASGOW 28. februára (WEBNOVINY) – V nedeľňajšom mimoriadne prestížnom záverečnom zápase 27. kola najvyššej škótskej futbalovej súťaže Scottish Premier League sa v už 387. glasgowskom derby „Old Firm“ medzi Rangers a Celticom zrodilo víťazstvo domácich 1:0 gólom, ktorý strelil striedajúci americký stredopoliar Maurice Edu v tretej minúte nadstaveného času v skrumáži po rohovom kope, keď poľský gólman Artur Boruc predtým zlikvidoval dve hrozby. Jazdci zvýšili svoj náskok pred tradičným rivalom na čele tabuľky SPL už na 10-bodový. Navyše, majú zápas k dobru.

„V prvom polčase sme si počínali dosť nesúrodo, ale v druhom sme zahrali lepšie,“ skonštatoval kouč Rangers Walter Smith. „My sme mali naše sľubnejšie šance už v úvodnom dejstve. Aj po prestávke sme si počínali solídne, ale zastavila nás tá červená karta. Po nej sme sa sústredene bránili a už to vyzeralo, že si odnesieme aspoň bod, napokon sa to však nestalo,“ povzdychol si tréner Celticu Tony Mowbray.

„Úžasné. Tvrdo sme dreli a myslím si, že už v riadnom čase sme si zaslúžili dať niekoľko gólov,“ skonštatoval Edu a na margo boja o titul povedal: „Ešte stále je pred nami veľa zápasov, ale dnes sme urobili naozaj významný krok na ceste za obhájením trofeje. Samozrejme, v závere sezóny nesmieme poľaviť.“ Rekonvalescent Edu rozvlnil sieť už v prvom polčase, ale tento presný zásah rozhodca Dougie McDonald neuznal pre predchádzajúcu ruku Kennyho Millera.

Ambície „katolíkov“ pred 50 320 divákmi na Ibrox Stadium zrazilo diskutabilné vylúčenie hosťujúceho Scotta Browna v 66. min za impulzívne dozvuky obojstranne tvrdého súboja s Kylom Laffertym – situácia mierne pripomenula povestný výpad hlavou Zinedina Zidana do hrude Marca Materarazziho vo finále MS 2006 medzi Francúzskom a Talianskom. V drese Celticu absolvoval svoj debut na scéne „Old Firm“ doliečený hviezdny írsky útočník Robbie Keane, ktorý je na hosťovaní z anglického Tottenhamu Hotspur a mal veľkú príležitosť už po necelej minúte.

Historická štatistika celkovo má podobu 155 víťazstiev Rangers, 93 remíz a 139 úspechov Celticu, v samotnej lige 116–83–96. Derby sa premiérovo konalo 28. mája 1888.

Výsledok nedeľňajšieho stretnutia 27. kola najvyššej škótskej futbalovej súťaže Scottish Premier League:

Glasgow Rangers – Celtic Glasgow 1:0 (0:0) Gól: 90.+ Edu, ČK: 66. S. Brown (Celtic), 50 320 divákov

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM