Monika Földešiová Hokej

V Helsinkách spomínajú, takto sa majstrovalo pred 10 rokmi

Presne pred desiatimi rokmi, 11. mája 2002 zažil slovenský hokej najväčší okamih svojej histórie. Mužstvo pod vedením Jána Filca získalo zlaté medaily na MS v Göteborgu. Veľký okamih, ktorý si zo súčasného kádra na MS ako aktéri pamätajú iba Michal H

Obaja hrdinovia medailovej generácie boli stelesnením úspechov, aké sa začali rodiť v roku 2000. V Petrohrade vytvorili najúdernejší tandem šampionátu, boli predstaviteľmi hokejovej moderny. Handzuš – univerzálny center, s výnimočnou defenzívnou intuíciou, neodtlačiteľný pri mantineli, či pred bránkou súpera, s citom pre kombináciu.

Šatan – unikátny európsky krídelník svojej éry, najproduktívnejší hráč dvoch šampionátoch, v Petrohrade aj najlepší strelec, tiež s výraznými univerzálnymi črtami, s vynikajúcim forčekingom i bekčekingom a s líderským duchom na ľade i mimo neho. Okrem striebra sa svojimi hviezdnymi chvíľami opäť v spoločnej formácii výrazne podieľali aj na zlatom triumfe. Sú symbolmi silného menoslovu týchto slávnych rokov, ale zhodne tvrdia, že úspech bol dielom silného kolektívu.

[color=#ff0000]­Vynikajúci tím a kus šťastia[/color]

//„Je to už dávno a človeku to preblesne hlavou, len keď mu to niekto pripomenie. My tu žijeme v inej realite. Ale sú to krásne spomienky, najmä ako sme prehrávali, ako sme sa vrátili do zápasov a ako sme dali gól tesne pred koncom finále. Radosť po zápase, doma privítanie fanúšikmi, to všetko v jednom vyvoláva aj zimomriavky. Bolo to krásne aj preto, že hoci sa v Göteborgu zišlo množstvo individualít, vyhral silný kolektív. Jednotlivec nič nezmôže, ak sa nepodriadi potrebám kolektívu. Vynikajúci tím, kus šťastia, to všetko zapadlo práve vtedy, keď malo,“ //zdôraznil Handzuš.

Do dejiska súčasných MS prišiel posilniť už v priebehu turnaja omladený tím, ktorý sa spolieha práve na silu spoločného úsilia. Opäť sa však stretol aj so skúsenými súputníkmi, predovšetkým s Miroslavom Šatanom.

[youtube=400,270]h­ttp://youtu.be/QL-XhKBOzW4[/youtube] zdroj: youtube.com

[color=#ff0000]­Základom úspechu bola silná partia[/color] Kapitán všetkých medailových úspechov slovenského hokeja sa pri pripomienke Göteborgu beťársky usmieva. **„Toto sa mi môže pripomínať každý deň, toto sa mi počúva dobre… Že je dnes už desať rokov odvtedy, ani tomu nemôžem uveriť, ide to všetko tak rýchlo. Stali sme sa malá krajina majstrom sveta a to bol fantastický pocit. To mužstvo bolo veľmi silné a v kľúčových momentoch sa vždy našiel niekto, kto to potiahol. Silné individuality, ale najmä pevný kolektív. Základom úspechu bola silná partia. Je to až nevídané, lebo história pozná väčšinou prípady, keď príliš veľa hviezd pokope neuspelo. No my sme sa skĺbiť dokázali.“ ** Šatan zdôraznil, že moment výročia obrovského hokejového úspechu nezostane v Helsinkách len na chodbách hartwallskej arény. Skúsenosti a „know how“ sa starší borci, okrem Šatana, Handzuša aj terajší kapitán, strieborný z Petrohradu Zdeno Chára snažia vštepovať do kolektívu, ktorý reprezentuje svoju krajinu opäť na ďalekom severe Európy.

Tieto destinácie akoby priťahovali úspechy – strieborný Petrohrad 2000, zlatý Göteborg 2002, bronzové Helsinki 2003 a pridelenie historickej organizácie MS Slovensku v roku 2006 v Rige. V tejto ére až doteraz sa žiadny iný zo šampionátov nehral nad úrovňou Baltského mora. Až teraz, opäť v Helsinkách a s mužstvom, ktoré po štyroch neúrodných rokoch má objektívne ambície opäť urobiť dieru do hokejového sveta.

global24/tasr foto: sita

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM